söndag, augusti 09, 2015

Dagen L, som i långa hämt, lunch och lerinpackning

Idag bjöd jag in några kamrater på träning. Långa och lite kluriga hämt stod på programmet, eftersom jag hade spejat på en ny åker som vi inte testat tidigare. Eftersom tackorna är frånskilda och inte har några lamm att vakta hade jag dessutom djur som borde vara hyggligt rörliga, så det var bara att köra på.

Jag meddelade Heléne, Lennart och Ninnie mina planer och de var på. Här är det samling på åkern. Vi hade till och med sol, så det fanns liksom ingenting att klaga på. När Heléne dessutom meddelade att hon skulle serva med lunch var det liksom upplagt för en bra dag.



Vi skickade på en utgång, och försökte utmana hundarna med klurigheter, gjorde ett upptag och påbörjade framdrivningen. Sedan var tanken att vi skulle vända om djuren för att spara på fåren och föraren gick sedan med ut för att ställa ut gruppen till nästa hämt. På vägen ut mötte man "sin" utställare och fick feedback på vad som hänt och hur det sett ut. Det var bara det där med att vända djuren som ingen av oss var så där väldigt bra på första rundan ;-) Fåren drog hemåt och hundarna var inte lyhörda så att det störde precis...

Här är det Ninnie som skickat Kate och är på väg framåt för att hjälpa henne slå ut efter en liten holme.  Fåren är därborta och Kate är ute till vänster - ur bild.
 

  


 Heléne tyckte det blev för enkelt så hon gick upp på andra sidan vägen. Tur hon hann skicka hunden innan Hussen kom förbi på fyrhjulingen. Annars har vi inte så mycket trafik på vår lilla väg - men idag var det flera promenerande eller cyklande familjer som stannade och tittade på vår lilla aktivitet.





Four har ägnat dagen åt sina två favoritsysselsättningar. Valla och bada. Han har badat i dyngvatten bredvid dyngstacken (jättemysigt...), i diket och i den enda lerpöl som fanns på hela åkern.  Håhåja, sedan ville han gulla med Heléne men hon verkade inte så imponerad. Ibland har folk ingen humor, hälsar Four. men de bjöd oss på en väldigt rolig "kom-inte-hit-dans" de där två...



Så hur gick det då. Gästerna verkade nöjda med träningen och vi fick se både svårigheter övervinnas och en och annan ny svårighet, men det var ju liksom det vi skulle träna på.
Four har skött sig fint. Han gjorde några riktigt fina skolbokshämt (nåja, det var ju det där med hörsamheten på framdrivningen då...) men jag upptäckte också att hans lyhördhet inte var självklar och det där med att styra i utgångarna långt bort var vi inte helt överens om. Men det där med att bli passiv bakom djuren verkar han helt ha lämnat bakom sig.
Rom har sprungit bort sig och varit alldeles för vid och djup ett par gånger. Å andra sidan sprang han nästan rakt mot djuren första utgången, visserligen slog han när han upptäckte djuren men inte mer än absolut nödvändigt. Det kompenserade han med råge de andra hämten och ett tag var vi rädda att han skulle komma med grannens lamadjur istället... Visserligen har jag börjat banta honom och då är det ju bra att han motionerar ordentligt, men ändå.


Så, trötta och nöjda kan vi summera dagen med nya erfarenheter. Jag har också lärt mig att jag ska ha keps och dricka mycket vatten när det är så varmt som idag. Annars kan man få känningar av solsting och det är ingen angenäm upplevelse. Krämen med solskyddsfaktor hade nog dessutom gjort bättre nytta på mina axlar än i ryggsäcken.


1 kommentar:

Helénes klotterplank sa...

Ha, ha. Hälsa Four att jag visst har humor men den kanske inte är riktigt lik hans. Lortgrodan!! ��
För övrigt en riktigt bra dag. Nöjd med båda hundarnas försök. Synbara brister och flera roliga utmaningar. Tack, tack.