söndag, augusti 02, 2015

IK-1 Norrvissjö. Eller hon som höll på att drunkna mitt i fösningen

Dags för tävling igen. Norrvissjö och IK-1 på agendan idag och vi kom till en fin tävlingsplats med trevlig stämning och pälstackor som var ganska avslöjande. Igår var det några hundar som haft problem med att lyfta djuren i upptaget eftersom tackorna blängt på hunden och sagt "menar du verkligen allvar?" och idag var det en del ekipage som tappade tillbaka djuren till hanteringen. Hm, en plan var på sin plats (lite nervös blev jag över att Four skulle bli stående i upptaget men jag ruskade av mig de tankarna och bestämde mig för att det var en svunnen tid).

Jag bestämde mig för att skicka höger så att hunden skulle kunna stanna kort och därmed hålla emot draget tillbaka till hanteringen. Planen var att stanna honom lite "kort" för att vara på säkra sidan. Four hade bättre koll än mig på det där och stannade innan jag hade blåst, traskade emot djuren med bestämda steg och direkt de började röra på sig flyttade jag honom till vänster för att hålla emot draget. Det krävdes några vänstervisslor innan han verkligen tryckte in dem på linjen men sedan kom de spatserande i trivsamt tempo spikrakt till mig, rundade pinnen och började fösningen. Här ökade fåren tempot men hade en fin linje så jag lät dem trava på och parerade Four lite bakom bara, fick en något vid sväng men tog tillbaka dem till linjen och de travade på mot crossgrinden.
Jag hade gått banan på morgonen och tänkte att så mycket vatten var det ju inte, som arrangörerna hade varnat för. Nej Ewa, inte på linjen. Men om man genar så kan de se annorlunda ut...
Strax innan fåren skulle passera framdrivningsgrinden kände jag (och hörde) att det var väldigt blött, tittar ner och inser att jag måste ta ett mycket långt och helst lite graciöst hopp för att inte bli dyngsur om fötterna. Tar sats, hoppar och tittar upp - för att se att Four har vänt djuren genom framdrivningsgrinden och de är på väg åt mitt håll. Öh? Vänder tillbaka dem, hittar linjen och tar återigen sikte mot grinden. Bara för att se att strax före grinden viker två tackor åt vänster och tar sikte mot hanteringen, vi hann inte stoppa dem förrän efter grinden men under tiden rinner dessutom de andra tre förbi grinden på insidan.... Men va f-n! Plockar in dem på drivningslinjen, går till delningen, delar på första försöket (nåja, en safe delning med lite tvekan, men ändå) och går till fållan.
Jag hade sett att de var svåra att fålla och hade en plan att parkera dem en bit ifrån fållan och sedan försöka få Four att driva in dem "på rulle". Det gick inte. Jag klarade inte att parkera dem utan att placera hunden helt galet så fåren tog rygg på mig, slank förbi fållan under tiden som jag försökte få loss repet från grinden och sedan fick vi ett bra läge där Four jobbade jättefint på sin sida och fåren knallade in, även om vi verkligen fick jobba in dem.
Mitt badande med vända djur och den missade grinden kostade 10 poäng. Eftersom vi bara tappade fyra poäng till på banan (tre vid fållan och en vid upptaget) så slutade vi på 86 poäng, kom trea och både ettan och tvåan hade 87 poäng... Liiite onödigt med den utflykten, kan man tycka...

Nåja, jag kan bara konstatera att lillhunden fortsätter leverera. Hittills i år har han gått runt varenda fårtävling med helt ok resultat. Han tar styrning och tuffar på fint i både upptag och drivningar och börjar få riktigt bra kläm på fålla/ränna. Delningarna behöver förstås putsas till väldigt mycket mer, men det har vi gott om tid med. Dessutom börjar han få kläm på tävlingsmomentet (hm, att man ska styra på grindar till exempel) och vet precis vad det är frågan om när vi går till start. Och jag gillar att köra honom! Tänk vad skönt det är när saker faller på plats ;-)







Nu har vi lite tävlingsledigt. En helledig helg närmast, sedan ska jag och Rom vara funktionärer på kvarts-SM och helgen efter det har vi KM. Sedan börjar Hussens älgjaktsveckor men jag ska försöka få till en IK-2 helg ytterligare innan unghunds-SM i september.
Under tiden kan vi ju träna delning ;-)
och i IK-2 behöver jag inte gå med och riskera att drunkna






Inga kommentarer: