fredag, september 25, 2009

hårt arbete

Sönt att pusta ut efter en ny arbetsvecka. Zeke pustar också ut, han har varit ute på specialuppdrag.
Förra veckan, när jag var sjuk, ringde en bonde från Säter som hade problem. Fåren skulle in för att bagglammen skulle skiljas av, men problemet var att fåren totalvägrade. Den tidigare så effektiva pelletshinken hade mist sin dragningskraft och bonden med familj gav upp. Tydligen hade de haft problem i våras när fåren skulle klippas, då hade fårklipparen tagit in dem med sin hund. Kan han så kan jag (Zeke), tänkte jag och vi bestämde att jag skulle komma och hjälpa dem den här helgen om det inte hade löst sig ändå.
Idag åkte vi dit. Jag förstår att de fick problem, om man säger så... Kära nån, vad fåren sprang! :o) Innan jag och Zeke ens kommit in på gårdsplanen hade de passerat dörröppningen i vilt sken och var på väg ut på en åker, Zeke stoppade dem och tog tillbaka dem in på gårdsplanen, fåren skenade förbi, Zeke vände dem, fåren skenade ut på samma åker igen... Nu hade vi fått lite kläm på dem och bonden gick åt sidan och sade att det där klarar ni nog bättre själva. Nu bromsade vi dem på vägen tillbaka och plötsligt stod de stilla på gårdsplanen och spanade efter nya flyktvägar eftersom en fjällko just hade stoppat de vägar de hade ;-) Bättre förhandlingsläge! Zeke tryckte på lite och fick parera några som spejade mot den öppna maskinhallen, sedan knallade de in i sakta mak. Besegrade! :-)
Bonden sorterade ut bagglammen och kom ut igen med tackflocken och Zeke tog bort dem till hagen. Väl där körde jag lite till på dem, så att de skulle ge upp flyktförsöken. Både jag och Zeke kände igen metoderna: 1) fly för livet 2) stampa och hota, han kanske inte menar allvar? 3) sprid ut er, tjejer! 4) kapitulerat :-)

På söndag fortsätter vi det praktiska arbetet. Vi är ett gäng som ska gå igenom fåren till nästa helgs SM och kolla att alla är ok och reagerar vettigt på hundarna.
Zeke gillar tillvaron just nu! Jag är glad att vi inte ska tävla på ett tag, jag kommer att behöva putsa till hans ego efter det här ;-)

2 kommentarer:

Mackan sa...

Kul att testa riktigt praktiskt arbete på så oinvallade får och så fixar ni det!! Duktiga fjällkon med matte!

Gullefjun, heter missen det? Det kallar jag P för och när han ringer på mobilen står det Gullefjun. ;)

Är det mina blivande lamm som drar konstigt åt vänster (läste inlägget om träningen för några dagar sedan).

Jag har en teori ang gå sakta, mailar dig privat.

Ha en fin lördag!

Anonym sa...

Jag är SÅÅÅÅÅÅ stolt över Lillehunds hämt idag. Ja,jo.....du var också duktig, kan jag väl medge.... då. ;-)
Heléne