söndag, juli 05, 2009

Dagens behållning

...ser ni på bild i föregående inlägg. Glassen på glassrestaurangen i Söderköping var bäst idag. På vallhundsfronten var Mosse (som vanligt) bäst. Vi då?
Vi tar det från början:
Fredag. Lång bana. Måste skicka höger där det finns ett grindhål så att hunden kommer ut på banan. Skickade man vänster förväntades hunden hoppa över fårnätet. Sned framdrivning, runda en holme, "cross" framför föraren som stod på en berghäll, runda en liten dunge till och sedan en vanlig men stor fråndrivning, delning (splitt av fyra djur) och fålla. Jag lovade mig att vara nöjd om Zeke hittade ut på banan och om vi fick göra alla moment. Det fick vi. 55 poäng och jag var inte ett dugg nöjd ;-) Saken var den att hunden lydde och jag körde bort honom.

Lördag - långa banan. Låååångt hämt där hunden endera skulle gå ut på en grusväg för att få bra plats, alternativt följa diket och sedan slå ut ordentligt. Ordinär fråndrivning med mycket drag och ont om plats vid crossgrinden, singla bort en vit från tre djur och sedan fålla. Här gäller det att trycka ut hunden ordentligt, tänkte jag... och det gjorde jag tydligen. Hunden struntade i de nämnda vägvalen, sprang på andra sidan vägen, följde sedan diket och stannade jättekort när han fick syn på djuren. Fick till ett bra upptag och en skaplig framdrivning men hade inte riktigt tag i djuren eftersom matten envisades med att hålla hårt i hunden som inte alls behövde hållas i. Stor sväng runt mig, krokigt första ben men träffade grinden, vinklar hunden hårt höger för att få en fin sväng och... han försvinner låååångt ut och tappar kontakten med djuren - som skenar. Hinner inte styra upp dem och då klev jag av när vi missade crossgrinden.

Över till lilla banan. Trångt i hämtet, trångt överallt förresten, sned framdrivning. Här var fråndrivningen formad som en diamant och linjen mycket svår att se, det var mycket drag, singla bort sista djuret och sedan en ränna där man bara hade ett försök. Ni som känner oss förstår att det inte riktigt var vår melodi... Zeke stannar kort igen, startar och hans idiot till matte ska stanna honom kort för att starta djuren rakt mot hämtgrinden. Jag vet inte riktigt vad som hände, troligen stannade jag honom på tok för kort, när han startar djuren lugnt och i tänkt riktning får jag se att den grå tackan kastar sig tillbaka till djurhanteringen. Tack och hej från oss.

Och så dagens övningar. Ett långt hämt, fråndrivning md tre grindar, splitt av fyra djur och fålla. Jag hade en känsla av att jag hade pressat honom för mycket igår eftersom han blev så vid, så jag hade lite mjuka linjen innan och försökte ställa upp honom rakt för att dra in honom lite. Pyttsan! Han drog iväg som en avlöning och rundade en stor holme på utgången, tvärstannar och fastnar i eyet när han får syn på djuren och trots upprepade kommandon släpper hundskrället inte, eftersom han förmodligen tror att djuren kommer att försvinna så fort han släpper... Kommer till slut upp bakom, startar ok men är väldigt passiv i framdrivningen och tar inte riktigt kommandona. Tack från oss, på grund av standard.

Ingen succé med andra ord men många lärdomar har jag fått med mig. Nu hoppas jag bara innerligt att Zekes utgångstrams är platsrelaterat och att han pinnar på som vanligt i Sandviken på tisdag. Annars har Chrille mycket jobb framför sig med oss på instruktörsuppdateringen nästa helg. Zeke har blivit sådär tråkig på vissa fält tidigare, det är hans hjärnspöken som spelar honom spratt. Annars måste vi helt enkelt åka till Skottland igen - på direkten. Där fick vi ju ordning på hans utgångar...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men det lät väl helt ok att åka till Skottland på direkten ;-)
Glassen ser heeeeelt oki ut ..drägel
Ha de gott
Kitty å flåcken

Krille och Fog sa...

Känner igen känslan efter helgen, duktig hund pissig handler. Har inte riktigt kravlat mig upp ur stövelskaften än efter att ha ört hund som en stålstolpe. Kör hårt i dag.