onsdag, maj 10, 2006

ditt och datt

I söndags hade vi vallningsuppvisning på en familje-friluftsdag i Falun. Jag, Bud, Zeke och fem av tackorna i träningsgruppen drog iväg i King Caben - det är bra med små får när man ska lasta dem i pickupen ;-) Mamma var förstås också med och vi hjälptes åt med lastningen som inte var helt enkel (stoppade man in ett får så hoppade minst ett ur samtidigt). Uppvisningen gick bra. Bud uppfattade genast att matte var lite mer soft än vanligt och ger man honom lillfingret... nåja, han uppförde sig väl så det var godkänt ;-) Zeke visade så fint hur en liten vallhund tänker och fungerar. Det var bara när fåren hamnade i skogen och Bud kom tillbaka med dem som publiken blev riktigt imponerade :o) Det är inte så lätt att ha uppvisning och få publiken att inse vilket jobb hundarna gör... En man ville lämna sin lilla pumi i träning hos mig - på tre veckor skulle den utbildas till att kunna "allt" (de pekade på Bud och sade "som han där"), jag tackade nej ;-) :-) Sedan var det en man som undrade om visselpipan kunde fungera lika bra på frun ;-)

Apropå små får så är lamningen fortfarande inte klar. Bara två kvar nu i alla fall... I helgen fick en tacka ett tvillingpar där tacklammet är hur pigg som helst och bagglammet lite kravligt. Han suger dåligt och har fått i sig för lite mat, dessutom har han ett fel på ena ögat, jag gissar att han är blind på det och det ser lite läskigt ut. Vi får se vad som händer - han äter bra när vi ger honom mjölkersättning och han lyckas nog sno åt sig någon slurk från mamman också. Eftersom han troligen är blind (men bara på ena ögat annars hade han inte överlevt) och slänger lite med huvudet när han ska få mat kallas han Stevie Wonder :-)
Sista förstföderskan lammade också i helgen, ett tacklamm som ser ut som Fulingen (se bild längre ner). Bild kommer!

Vi har kattungar också. En gul ska sparas, han (?) ska flytta till bekanta till Säter. Det kommer bild på honom (?) också...

1 kommentar:

Anonym sa...

Stevie Wonder, jo men visst *S
det var ju väldigt passande ;-)
Kul med valluppvisning ju, hur små får kan man valla på eg. Vi får dubbelt så stor hage nu (när gräset vuxit upp) och kan ju kanske peta in några till då. Kan man blanda de vi har med nya? Kanske några yngre som vi kan äta upp i vinter (iiiiiiiiiiiiiiiii hemska tanke...). Förresten kan man äta upp gamlingarna? Vi funderade på att sälja alla bääna fram på slutet av hösten och köpa nya till våren. Det var rätt dyrt att ha dem över vintern och rätt jobbigt och valla kunde vi ju nästan inte alls för antingen var det för blött eller för mkt snö ;-)
Ca 4000 kostade de fyra damerna över vintern. Känns som man kunde spara in det..... *L
Nu är iaf tävlings lydnadsboken klar, mer om det på hemsidan (länk fr första sidan).
Kraaam, Kitty