söndag, maj 28, 2006

lokalprov och attitydträning

Idag har vi i SDV arrangerat lokalprov i Bråfors. Av 18 startande hundar var det bara fem som fick medalj, diplom och stämpel "Godkänd Vallhund" i stamtavlan. Bråforsfåren har något i sitt uppträdande som plockar fram dåliga sidor av hundarna, det var många olydiga och snabba upptag/framdrivningar i dag. Men vi fick även se några riktigt fina hundar! Grattis till klubbmedlemmarna Gail och Ingela till fina rundor! :-)

Igår var Tuula, Maggie, jag, Bud och Zeke till Peter och tränade lite. Vi fick mycket hemläxa ;-) Bud och Maggie är lite samma typ av hundar - osäkra och tror att problemen löses bäst genom att springa och hjälper inte det så springer man fortare ;-) Jag ska verkligen ge det här en chans och bara låta Bud jobba med attityden mot djuren. Det svåraste är att jag inte får bli arg och både jag och Bud är superladdade när vi ska träna så vi bara går och väntar på konflikterna... och vi behöver sällan vänta särskilt länge... Men nu ska Bud lära sig att behandla djuren juste och han ska slippa en arg och spänd matte är det tänkt. Det är definitivt värt ett försök!
Zeke har inte de problemen. Han skyndar sig väldigt när han kommer på andra sidan fåren - jag vet inte hur jag burit mig åt för att få dit det beteendet mer än att jag kanske tvingat honom till saker för tidigt. Det är i alla fall inga problem att få bukt med - han svarar klockrent på all träning, den hunden :-) Han har mognat oerhört den här våren och nu går det faktiskt att ställa krav på honom. Vi ska jobba även med hans attityd men lägga in lite krav och passa på att lära honom höger och vänsterkommandona.
jag tog en liten runda hemma igår kväll, jag var bara tvungen att känna att jag hade koll på vad jag skulle göra och det fungerade skapligt. Bud har det jobbigt när han måste fatta beslut själv (och de ska helst inte vara spring fortare eller spring längre bort heller...)

Nu regnar det igen :-( Men det blir en liten runda snart ;-)
Flasklammet Stevie Wonder är ute idag. Han har påbörjat sitt sociala fårliv och får vara ute med sin familj och stora flocken några timmar per dag. Men jag pjoskar väldigt med honom - han ska helst inte bli blöt och kall och på nätterna sover han under värmelampan... ;-)

Inga kommentarer: