söndag, oktober 18, 2009

KM Nöt

idag har vi varit med på KM Nöt. Det utvecklade sig till en knepig tävling, framförallt för de rutinerade hundar som fick gå med en ny grupp. Kvigorna gick tre (en gick fyra) gånger och andra och framförallt tredje rundan var de mycket lugnare. Nu ingick det i vårt eget handikapp-system eftersom vi försökt att lägga startlistan så att de minst rutinerade hundarna fick gå tredje rundan med gruppen och hade därmed lite lättare förutsättningar.
Jag hade av okänd anledning placerat Zeke först på en grupp och han fick jobba hårt. Jag tyckte att han kämpade tappert. Han började med att gå på fel grupp - hm, sååå vid skulle han ju inte vara... men kallades in och skickades om - det kostade tolv poäng. Sedan hade han ett fint upptag och krånglade på slutet av framdrivningen med djur som spred sig för vinden. Jag fick honom inte att trycka ihop dem tillräckligt, han hade liksom inte tid utan skyndade sig från sida till sida för att inte tappa dem... Vinglet kostade även sju fösningspoäng men sedan hade vi ordning på torpet, fint avslut på fösningen och fullt på drivningen. När vi kom till tratten hade vi en sm smet utanför två gånger och en vit som skenade iväg ifrån de andra. Där tog poängen slut och hunden var trött. 60 poäng krigade vi ihop.

Av någon ännu mer okänd anledning efteranmälde jag Rom. Det kunde väl vara kul att testa. Han har ju föst kalvarna här hemma men har egentligen aldrig vallat nöt. Här gällde det att hjälpa hunden runt eller i alla fall skulle det vara roligt om han klarade hämtet. Jag var lite rädd för att han skulle trycka isär djuren eftersom de här djuren verkligen behövde hållas ihop och Rom trycker väldigt rakt.
Han gick ut fint och hade en rent upptag, på framdrivningen missade vi grinden och så var det en kviga som försökte rymma men hon höll sig kvar i hagen så vi kunde pussla ihop dem igen. Fösningen hade han fullt på (!) och på drivningen tappade han tre som jag inte vet riktigt var de var. Sedan kom den där tratten och där var det svårt. Rom var trött och ledsnade på kvigor som inte gick dit han ville så han gjorde några fula inrusningar för att sätta dem på plats. Det var ingen vidare taktik för att lugna dem ;-) på något knöligt sätt fick vi igenom dem till slut med en poäng kvar men sedan tog tiden slut vid delningen. 66 poäng och Bäst i Familjen :-)

Det var sexton hundar som startade, jätteroligt att det finns intresse för növallning i alla fall.

Stort grattis till Gail som visade var skåpet ska stå och slog till med 105 poäng med Liz som startade sist. Christine och Ewa tog hand om andra och tredjeplatsen, grattis tjejer!

8 kommentarer:

Krille och Fog sa...

Jäklar vilken uppslutning. Härligt att läsa om era bedrifter med nöt, verkar svårt. Gratta Rom.

Mackan sa...

Det var himla kul att skriva och se vad domaren drog på osv. Helimpad av många hundar och förare, och lille Rommen var super! Synd att tiden tog slut.

gail sa...

han var modig din lille rom. det var ingen lätt uppgift för hundarna idag

Anonym sa...

Vad grymt duktig Rom var idag. Kul att få se det.
Stackars Zeke han fick verkligen slita ont idag.Fast han ger inte upp den mannen.
Vilken trevlig dag vi fick och kul att så många ställde upp.
Ewa o Tea

Anonym sa...

Ja, visst var dogsen braiga. Inget ljug om det. Själv tycker jag dock att förarna var duktigare. Eller modigare kanske jag ska säga.
Undrar just när min skräck för kossa ska mildras. Tack för råden jag fick igår. Tackans temp var OK
och hon känns något piggare.
Har på fm i dag kontaktat både vet. och Anita. Ja, lite hösmamma kanske jag är, hi,hi. Dock inga andra rek. än det du gav.
Skräddars

Anonym sa...

Va häftigt att du ställde upp med Rom Det hade varit roligt att se !!
Duktig kille. Pussa på honom från mormor Anita

Anonym sa...

....och från farmor..

Ewa sa...

Rom hälsar till mormor och farmor och hans andra fans och tackar för alla pussar. Han gillar sånt!