söndag, oktober 30, 2011

totalt mörker

Den här bilden är ett tydligt exempel på ett tämligen desperat försök att fokusera på det som är positivt... Att Zeke bara stannade lite kort så att det bara kostade en poäng, till exempel. Notera hur noggrant jag fått bort framdrivningens poäng ;-)

Ik-2 tävingarna i Lillkyrka blev svåra. Tunga djur och mycket drag. I går skulle vi dessutom dela bort de två lammen, en uppgift som var i alla fall mig helt övermäktig. Men för att ta det från början... Massor av olydiga hundar hade gjort mig uppmärksam på att den sneda framdrivningen och två speciella punkter med mycket drag på fråndrivningen skördade offer så jag var beredd... Skickade Rom, han styrde över huvud taget inte alls upp dem på framdrivningen och vi gick i båda de andra fällorna - vände djuren en gång och vinglade betänkligt. Sedan var det inte ens nära med delningen, jag hade en tacka som hela tiden knölade sig in mellan lammen så där gick vi bet. När det var Zekes tur lurade jag iväg honom på en riktigt skaplig utgång men han stannade för kort och startade upptaget snett. Det hjälpte inte ett dugg; han styrde inte heller upp dem på framdrivningen och sedan vände vi tillbaka djuren genom en grind och trasslade länge fram och tillbaka vid den andra. Ingen delning där heller. Jag var chanslös eftersom tackorna sökte skydd hos mig. Vilken dag! Vi var i och för sig i gott sällskap (eller i alla fall inte ensamma), snittpoängen blev knappt 45.
Idag fick Zeke ihop utgång och upptag enligt bilden och det var ju roligt. Sedan styrde han inte på framdrivningen igen och fråndrivningen var rätt ok tills vi kom till andra grinden där han vände djuren för tidigt, sedan delade vi med full pott (tacka och lamm idag) och fållade med -2 (ihopsamlingen och/eller vägen till fållan). han slutade på 67 poäng (35) och jag är skapligt nöjd med honom. Han kändes bra att köra och jag behövde inte vissla hysteriskt.
När det var Roms tur gick han ut i en stor och djup båge. Tyvärr drog fåren tillbaka mot djurhanteringen och jag fick kasta tillbaka honom för att stoppa dem. Det gjorde han riktigt bra, trots att det var trångt och en tacka som försökte fly. Sedan tappade vi helt riktningen på framdrivningen och till slut försvann fåren bakom några ensilagebalar och så var den dagen slut. Tänkte jag, och visslade tillbaka hunden. Han måste tro att inkallningsvisslan betyder "kom med får" för det kom ingen hund, förrän fem får dök upp i samlad tropp med Rom efter sig. Vad han gjort där bakom och om han fick hjälp av någon funktionärshund vet jag inte, men han hade inga avsikter att tappa tillbaka några djur - det var tydligt. Och det är väl en trevlig inställning, i och för sig ;-)
Dagens snittpoäng var drygt 41, så Zeke fick i alla fallihop ett bra relationstal. Bra att ha i klubbens tävling om bästa IK-2hund :-)

Usch, det blev i alla fall väldigt uppenbart vad vi behöver träna på... Ganska mycket faktiskt...

Sedan är bara frågan när det ska bli av - nu när vi ställt om klockan råder ju mörker även på den fronten. Nu får det bli helg-träning framöver. Planer smids för kommande helg ;-)

Inga kommentarer: