söndag, augusti 15, 2010

längesedan sist

Det har hänt en del... Tjurarna har åkt så nu är lösdriften tom.

Vi har varit på Lekeberga och tävlat IK-2 och vi hickade till lite när vi såg banan; 450 meter hämt och en lång fråndrivning... Sådan tur att vi tränat hämt ;-) eller?
Första dagen tog Zeke låååång tid på sig att ta sig till fåren. jag såg ingenting eftersom han smög bakom ensilagebalarna som låg i kanten av åkern. Efter ganska många om och men hade han i alla fall tagit sig dit och startade djuren. Hans upptag, framdrivning och fråndrivning var faktiskt riktigt bra. Lugnt och stadigt och väldigt lyhört. Tiden tog slut i delningen och poängne var inget att skryta med efter den utgången och eftersom matte inte såg linjen på crossen. Lexa skar och letade får över hela första åkern innan Heléne hade övertygat henne att hon skulle till nästa åker och hämta dem, resten gjorde hon riktigt bra. Rozz hade ett segare upptag än Zeke (och då är det långsamt på riktigt) så tiden tog slut i fråndrivningen.

Dag två visste Zeke var fåren var men han valde ungefär samma bana som dag 1, nu såg jag honom och visslade på för att hålla igång honom. Det kostade många kommando-poäng på utgången. Han var mer på i framdrivningen och hela fråndrivningen slet han tappert med en tacka som inte ville vara med. Den här gången hann vi dela men inte fålla. Zeke var helt slut efter den rundan. Lexa däremot hade fortfarande ingen aning om var fåren var så hon gjorde ungefär som dagen innan, men efter utgången jobbade hon och Heléne bra. Oj, så många erfarenheter de fått de där två dagarna. Frågan är bara om Lexa kan tillgodogöra sig dem ;-)

Sedan var det hem och vända och iväg till Fredriksberg på KM. Jag startade Rex och Rom i IK-1 och Zeke i IK-2. Rex fattade inte att han skulle hämta får i skogen (!) men lydde bra resten av rundan även om hans fokus inte är fantastiskt. Han måste ju speja efter Majsan också... Rom gjorde en fin utgång bland stenrösen och träd och stubbar och murar, kom upp bakom fåren men där var det något som hindrade honom från att gå, när han skulle runda denterrängen blev han vilse och fortsatte leta får, var till djurhanteringen och nästan tillbaka hos mig innan jag hade lotsat honom rätt. Bra att han tog styrning så att han hittade dem till slut. Resten var ok. Han var lite förskräckt över att (och hur) han skulle jobba på 25 bagglamm ;-) Rom kom fyra i IK-1-klassen.
Zekes hämt i IK-2 var kul som träning men inte så kul som tävling. Hunden försvann och föraren såg varken hund eller får. Det fanns med andra ord ingen möjlighet att hjälpa hunden utan man fick be en bön. Jag var ganska säker på att Zeke fastnat bakom någon sten för upptaget tog väldigt lång tid, men han kom med dem från rätt håll :-) Härligt, tur att vi hade tränat hämt ;-) Zeke vann sin klass.

Idag har lilla Pricken flyttat till Huddinge. Det kommer att bli tomt efter den lille vännen, han har varit så otroligt social.

1 kommentar:

Strössel sa...

Men ändå roligt att han hamnar söder om Stockholm! Jag hälsar honom välkommen... :)