söndag, augusti 08, 2010

Stora KoFlyttarDagen

I fredags var det stora koflyttardagen. Korna i Söderbärke som vi försökt valla in skulle flyttas till nytt bete. Ingen gigantiskt lång promenad, jag skulle tippa att det handlade om knappt en kilometer - men... en granne som inte uppskattade kor i trädgården skulle passeras och sedan var det öppna fält, en korsande grusväg och ett och annat djupt dike.

Majsan och Rex var med och höll innerkant - dvs stängde väg in mot grannens gård. De skötte sig utmärkt och korna var aldrig ens i närheten av att gå mot gården.
Före flocken (i alla fall till en början...) hade vi Bengt med en krosshink och efter fick Per och Bill hjälpas åt, Zeke skulle hålla vänsterkanten, dvs yttervarvet hade jag tänkt. Per och Bill tog ut djuren ur fållan och sedan knallade vi iväg. I början gick det fantastiskt bra, korna väjde fint för Zeke och vi lotsade dem över en övergång och efter en hel del övertalning även över grusvägen. Sedan kom de ut på helt öppna vält och då blev det bråttom. Korna drog iväg och Zeke stoppade dem så att de bytte riktning ner mot nya hagen. Sedan var det lika bra att låta dem löpa och bara låta hunden ligga med och bromsa första kon. De hamnade i ett hörn på utsidan av sin tänkta hage, där försvann Zeke ner i sjön för att svalka sig (han var nog tvungen för att överhuvud taget stå på benen) och sedan flyttade vi dem efter staketet till ingången. Ett par kor fick något slags spel och drog järnet bort från flocken men Zeke och Bill hann upp dem och de valde att vända tillbaka till sina kamrater. På mindre än en halvtimme var korna på plats i sin nya hage, vi tvåbeningar tittade på varandra och log stort och Zeke badade i ett dike :-)
Utan hund hade det där kunnat landa precis hur som helst. Vad härligt det var att det faktiskt fungerade.

Här är brudarna innan flytten. Sedan låg kameran i bilen - det var inte bara Zeke som fick springa...

1 kommentar:

Mackan sa...

Häftigt!!!