söndag, november 07, 2010

invallning och försäljning

Snygg-Rom, Zeke och deras matte hade en stund över idag och det sammanföll så trevligt med att Heléne och Lexa skulle åka till Ewa och Irja i Borlänge och valla in deras nya får. Vi hängde på! Marie och Sture var också där och alla hundar fick känna på fåren.
Lexa såg fräsch ut idag. Men framförallt var hon mycket lugnare än vi varit vana att se henne. Hon orkade stå kvar utan att göra utfall när fåren stampade och det är en stor framgång för den damen. Det var så roligt att se. Kanske den här jäk-a tåvilan har något gott med sig till slut?
Zeke skötte sig fint. Inte överdrivet bra flanker (idag heller) men det blev bättre. Däremot är han ju fullständigt i sitt esse på får som är vaksamma. In med dem i hörnet bara ;-)
Irja har mött motstånd i de här fåren tidigare men idag tror jag att Ewa fick hjälp att stärka hunden. På slutet var det minsann inga får som funderade på att vända upp mot hunden och Irja hade så mycket energi i de lägen hon helst undvek innan.
Rom har det jobbigt när det är trångt. Att tränga sig in där det är trångt är inget problem - om han får gå mot huvudena och visa sig. Men att tränga sig in mellan fårrumpor och staket är inte riktigt hans grej. Alltså fick han göra det. Det gick inte alldeles enligt idealet de första gångerna men han lugnade sig och skötte sig riktigt bra på slutet. Annars trampade han omkring tämligen obekymrat med dem på fältet och hade fin kontroll.
Lilla Sture fick också känna av fåren och det såg riktigt bra ut. Fint fokus och lugn och balanserad. Det kommer att bli kalasbra med honom.

När vi kom hem fick vi besök av Karin och Erica som var i får-köparbranschen. Zeke tog in tacklammen och vi letade på fyra lämpliga tjejer som fick flytta till en annan del av Skäve. Dessutom skulle Karin köpa baggen Eskil när han är klar med jobbet här. Perfekt, då slipper jag slakta honom :-) Zeke var med och visade att det är nödvändigt med en vallhund när man har får. Jag tror att han kände sig behövd för han var på väg att följa med in i Karins bil av bara farten... Nja, han får nog stanna här.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för hjälpen och de fina korten. Hoppas det inte ska dröja så länge innan vi ses igen.
Ewa,Tea&Irja