lördag, december 31, 2011

summerat 2011 och en blick framåt

Haha! på grund av svajig internetuppkoppling hade jag skrivit summeringen i word. Och där fanns den kvar :-) Här kommer alltså reprisen av min årskrönika, som fanns här - försvann - och återuppstod på den tredje dagen.

Zeke inledde med att bli belönad för 2010 års prestationer; vinnare KM Får IK-2, bästa allroundhund och SDV-mästare.
Nöt-SM skulle väl vara coolt skrev jag förra året och det hade det väl varit. Hyggligt nära var vi också – första reserv närmare bestämt ;-) men när jag såg hur tungt det var insåg jag att vi inte hade haft så mycket att hämta där, men roligt skulle det ha varit att vara med. Annars känns 2011 som Zekes hälta-år. Först hela Skottlandsresan med en tagg i en tass, sedan den olycksaliga smällen av kvigan i Åtvidaberg. Han repade sig snabbt men när jag tittar tillbaka på hösten så präglas den av en obehaglig känsla över att allt inte stod rätt till. På nöttävlingen i Knutby var han sig inte alls lik och när vi kom till Danmark kändes han tveksam och låg. Med lite facit i hand funderar jag förstås på om han hade ont då också. Flera blogginlägg under hösten andas hälta/stelhet/verkar inte helt ok. En kväll i höstas var han blockhalt och när han sedan blev ordentligt halt i samma bog efter en träning var det dags att kolla upp eländet. Första domen var artros i båda boglederna men efter ett besök hos Redog ljusnade utsikterna lite. Nu har han koppelvilat i fem veckor och vi börjar så smått starta upp honom lite försiktigt. Med lite tur ska han hålla för ytterligare något år och då gör vi ett nytt försök med nöt-SM, tycker jag ;-)
Annars hann vi med att till min förvåning vinna KM får IK-2 igen och en fjärdeplats på KM Nöt (där matte skänkte bort onödiga poäng och han hade en helt hopplös grupp) så han kommer att kunna titulera sig bästa allroundhund även 2011. Med god hjälp av bra nötresultat kniper han även SDV-Mästartiteln 2011, vilket både är väldigt roligt och ganska förvånande.

Rom skulle vara en IK-2hund när 2011 var slut och det är han. Det blev inga fler starter i IK-1 och resultaten blev kanske inte riktigt som jag hade hoppats, men jag fick en del tankeställare och jag tror att Rom kommer att gå bra 2012. På höstkanten blev han sexa på de rörliga ryorna i Söderala och fick sina första SM-poäng. Ett par bra NN-1:or har han gjort och han får nog flytta upp i NN-2 nästa år. Jag skulle inte bli förvånad om Zeke får se upp där också. Till exempel så gick ju Rom och storvann vårt Nöt-KM redan i år. Hade han inte bitit en tacka som attackerade honom i delningen hade han varit med i toppen även på får-KM. Med sig hem från Skottland kom Rom med massor av erfarenheter och en vandringspokal efter att ha belönats för vår delning på en open trial. Där gick han dessutom bra och placerade sig skapligt. Men framförallt fick han träna annorlunda och vara med på andra typer av jobb än vad vi har hemma. Att ta ner 600 tackor med lamm från kullarna var ju en utmaning… I Danmark fick han också prova på lite längre avstånd och större flockar – nyttigt, nyttigt!
Jag har tänkt om lite när det gäller hans träning och spetsat till den lite. Det tror jag kommer att betala sig nästa år. Vi har tappat bort den där läckra hunden som körde ner huvudet och verkligen GICK med djur, men eftersom den hunden också försvann in i en bubbla och inte tog hjälp när det blev drag eller andra svårigheter har vi nu putsat fram en hund som (i alla fall just nu) är lite mer tveksam – men som är öppen och lyssnar. Rolig att köra är han också.

Själv då? Tja, jag harvar väl på… nej, jag har förstås lärt mig massor i år igen. Nöttävlandet med Zeke gav mig nya perspektiv, Rom tvingar mig att tänka nytt hela tiden. Där finns det inget utrymme för att befästa saker – så fort han börjar förstå måste jag vara före och höja svårigheten. Svårt! När vi var i Danmark slog det mig hur mycket erfarenheter vi fått med oss från alla Skottlandsresor, det är nyttigt att bli påmind om sådant. Men framförallt är det tränings- och tävlingskamraten Heléne som utmanar mig att tänka nytt och vara tvungen att sätta ord på saker som jag bara tänkt. Och som Nalle Puh säger; det lät bra inne i huvudet, men annorlunda när det kom ut…
Ok, mål för 2012?
1. Zeke frisk
2. Zeke till nöt-SM
3. Rom till får-SM
Värt ett försök, eller hur? Och så ska jag coacha Heléne och Lexa till får-SM och Jovi till godkänd vallhund. Det kommer att bli fullt upp nästa år också 

Det blev inga illustrerande bilder i den här reprisen. Men det finns massor av kul bilder i bloggarkivet såg jag ;-)

Inga kommentarer: