lördag, maj 08, 2010

en lärorik dag

Dagens träning var hos Heléne. Pälstackorna har fått bättre kondis och idag erbjöd de verkligen utmaningar. Första känslan efter Roms första pass var verkligen "vilket sk-tpass" men jag lyckades omedelbums få över känslan till "det här behövde han verkligen träna på - och jag också".
Bra matte!
Lexa tränade linjer och vi bestämde att det kunde vara bra för Zeke (och framförallt matte) också. Sagt och gjort... Vi hämtade fåren och... hade fullt sjå att hålla dem kvar på åkern :o) Zeke skrämde sk-ten ur dem med sin taskiga attityd och Zeke själv sprang panikslagen och olydig omkring och försökte få grepp om fåren som skenade så fort han rörde sig. Mitt i alltihop stod jag och gastade och visslade och försökte styra kaoset... De som sett oss på en del tävlingar vet precis vad jag menar men Heléne var förvånad och förundrad. Var kom den där hunden ifrån?

Under tiden som fåren pustade ut analyserade vi och diskuterade och när nästa runda började var jag mer beredd. Rom skulle jobba vidare på sådana lägen där han första passet tappade djuren eftersom han blev alldeles för vid. Det löste vi. Bra matte! Jag insåg efter en liten påminnelse att han behövde mer hjälp och när jag tänkte mig för lite bättre förstod han bättre vad som förväntades. Det som var bra första rundan när han flera gånger tappade tillbaka djuren till fållan var att han fick träna på att ta loss dem också. Bra!

Zeke fick finna sig i mycket mera press från början och när han inte fick chansen att få panik fick vi lugnare djur, bättre flanker som gjorde att jag vågade släppa upp honom längre, en stadigare hund och en matte som förvisso visslade hårt som en orkan men lyckades behålla lugnet bättre. Bra matte!

Lexa jobbade bra idag. Vi hade lite synpunkter på starterna och såg tydligt effekterna när hon blev passiv - fåren försökte dra. De här fåren har några intressanta egenheter för sig som verkligen utmanar hundarna. Dessutom fick jag bidra med ett tips som kan vara riktigt bra för att stärka henne i fråndrivningarna.

Dagens lärdom: jag måste komma ihåg att Rom är orutinerad och behöver mer hjälp. Visst lär han sig av sina misstag men jag kan ju faktiskt kosta på mig att hjälpa honom för det... Han tar dessutom hjälp bra. Zekes panik finns tydligen där fortfarande. Om jag inte tillåter honom att få panik så reder vi ut det. Matte måste vara beredd, med andra ord.

Heléne kommenterade att hundarna fick bekänna färg men att det inte alls var den färg hon hade trott och förutsett. En överraskande dag således ;-)

För övrigt har jag faktiskt köpt både penséer och pelargoner. Jag har dessutom planterat ut penséerna. Kors i taket!

1 kommentar:

Anonym sa...

Ni verkar haft en bra träningsdag.
Ewa,Tea&Irja