lördag, november 21, 2009

nu stundar nya tider

idag var det clinic med Mosse på programmet. Han berättade om sitt sätt att se på hundar, hundhållning och träning på förmiddagen och på eftermiddagen visade han ett gäng hundar i olika stadier av träning.
Nyckeln var press. Inget nytt kanske men det väckte rätt många idéer och planer. Jag har aldrig pressat varken Zeke eller Rom "på toppen". Jag har varit inne på det här tänket tidigare men fallit tillbaka i gamla kända vanor... Minns särskilt när jag kom på att problemet är inte att Zeke inte stannar, det är en dålig attityd som är problemet. Någonstans på vägen glömde jag det... :o)
Nu jäk-r ska det bli ordning! Imorgon tränar vi och då kommer hundarna inte att få det roligt ;-)

Så här tror jag att morgondagen kommer att utvecklas:
Zeke kommer att försöka komma undan. Kanske surar han lite också? Men får jag till timingen kommer han att gå som en klocka. Att han har djurkänsla tror jag att vi kan vara överens om... Nu gäller det bara att få honom att använda den och inte förvänta sig att jag ska rädda honom.
Rom Raring.... får väl en chock. Dagens mest oväntade tips var att man bör gå fort fram med en lätt och naturlig hund. Fort fram i den aspekten att det gäller att komma fram till problemen och utmana hunden så att problemen kommer fram. Nu är det slut med jolmandet - tror jag ;-)
Rom är lätt att lägga press på och jag tror inte att det är några problem att nå honom överallt. Om jag känner honom rätt kommer han att bli lite avvaktande och frågande, men vi får se.
Lexa är ett oskrivet kort i sammanhanget. Jag har faktiskt aldrig sett henne ta mycket press så det kan bli hur spännande som helst. Hon kommer att bli förvånad...Förutsatt att Heléne tänker testa den här metoden förstås. Annars har jag ett par andra övningar i bakfickan.

Ewa kommer med lilla Irja också Det ska bli skoj att se henne på andra får. Mina träningsfår är nästan inte vallade alls som grupp så det kan bli en utmaning i sig.

1 kommentar:

Anonym sa...

Åh jo,här ska pressas, hi,hi. Har inte riktigt förstått anledning och verkan så tydligt tidigare men efter Mosses förklaringar tror jag det gått upp ett "liljeholmens".
Skrattade gott åt många av kommentarerna som fälldes igår.Det var många,många -Ja, det är jag och Lexa i ett nötskal, hi,hi. Men jag fick också många bra och tydliga förklaringar på varför. (Love that Pip!, fniss)/ Heléne