måndag, mars 28, 2016

tävlingssugen

Sådär, då är påsken snart slut. Några sköna dagar med många promenader och förstås lite, lite träning. Igår kom Ninnie och Lennart och tränade och jag var tävlingssugen. Alltså förberedde jag en mycket enkel bana (att bygga, ja...) och utmanade dem på tävling. 20 kr per start - hela potten till vinnaren. Allt för att få lite tävlingsnerv.
Uppgiften bestod av ett hyggligt långt hämt av 15 djur, dela bort fem varav minst en helvit (det finns fyra sådana), köra de fem en kort drivning och sedan singla en vit. Hade man då delat bort bara en vit straffade det sig i singlingen, men eftersom det gick på tid fick man försöka vara lite taktisk med hur mycket tid man lade på delning för att eventuellt vinna tid till singlingen.
Roligt var det i alla fall. Vinnare i den mycket prestigefyllda tävlingen blev Rom.

 Ninnie startklar


Intressant var att jag kände mig stressad när jag körde Four. Framdrivningen (spikrak och lugn) kändes som den tog en evighet och jag fick en känsla av att jag hade tidsnöd. Sanningen enligt dem som skötte klockan var att det inte alls tog lång tid och eftersom djuren kommer lösa och lugna så gick även delningen snabbt. Sedan kan han ju inte singla. Vilket också var anledningen till att det momentet var med.
Eftersom det var så roligt körde vi en omgång till sedan. Med kortare hämt med sned framdrivning. Då vann Lennart efter blixtsnabbt närarbete.

Förutom tävlingsträning fick vi också se några saker som vi behövde fila på. Så sedan blev det lite hämtträning med flera flockar. Four har äntligen knäckt koden när jag drar in honom på mittegruppen så då blev det ett lookback på den bortre istället. Man får vara snabb och improvisera om man ska hinna överraska den lille mannen. Han själv hinner göra en massa konstiga saker också, men mycket gör han riktigt, riktigt fint. Att få en spikrak framdrivning förbi en flock kan han till exempel... Dessutom gör han så himla fina upptag nu :-)
Tänk om vi lyckas fortsätta den här utvecklingen, då kommer han att vara asgrym nästa år.

Rom levererade. Han är inte mycket tränad, han får ju mest vara funktionär nuförtiden - men vips, så var han tillbaka. Han såg inte djuren men sprang ut fint och slog ut när han fick se dem. Sedan var det precis som förr att köra honom. I närarbete på den här typen av djur är han suverän, men det vore väl dåligt annars ;-)

Lennart och Loobo har lite problem med vidd och djup. Den pedagogiska övningen med flera grupper var tänkt för att ge honom en anledning att slå ut, men pedagogiken når inte riktigt fram där ;-)

Ninnies Kate var nog i chock. Inte nog med att hon skulle fortsätta förbi utställda flockar, sedan skulle man greppa dem så att de inte sprang ihop heller. Konstig övning... men nyttig. Ninnie körde lilla Vix också. En trevlig och prydlig liten bekantskap som hanterade djuren väldigt behagligt och hade inga problem att hålla dem lugna. Det är ett bra betyg, från mina djur.

Inga kommentarer: