lördag, juli 02, 2011

IK-2 debut

Torsdag och fredag har vi tillbringat i tryckande värme på Jumsta Gård utanför Södertälje. Det var äntligen tävlingsdags igen och till på köpet debut i IK-2 för Rom.
Natten till torsdag fick jag ett sms att Zeke hade fått plats i startfältet, som tionde reserv hade jag räknat bort honom och jag hade inte trott att tassen skulle läka så snabbt - men jag tog chansen och startade även honom - mycket ringrostigt ekipage ;-) Han fick ingen plats på fredagen och det kändes inte som någon större förlust heller. Hans runda på torsdagen innehöll några klassiska Zekesekvenser: Tokvid i utgången, vilse i vassen, för djup och inte särskilt hörsam. Tiden tog slut på väg till fållan och han landade på 61 poäng.

Rom har gjort stora insättningar på erfarenhetskontot; fåren var bra - men för Rom var de nog svårast tänkbara. Tunga och "kantiga", krävde ett jämnt och stadigt tryck och i kombination med en hel del drag fick Roms djurkänsla det jobbigt. När han fick bra grepp om djuren orkade han inte riktigt att ta kommandon och släppa greppet. På torsdagen släppte jag in honom i hans bubbla och fick betala dyrt för det när vi kom till draget på crossen - då var det lögn att få honom att ta styrning. Vi missade crossgrinden stort och hade en hel del strul, men efter fina delningar och fålla landade han på 72 poäng.
På fredagen hade jag bestämt mig för att inte släppa in honom i den där bubblan utan öste på massor av kommandon. Han orkade som många andra inte trycka in fåren på linjen på framdrivningen, började fråndrivningen bra men var förvirrad av alla kommandon. När han kom till en liten, liten holme valde han att gå utanför den och det räckte för att ge fåren ett ögonblicks övertag och sedan blev det jobbigt att få ordning på dem igen. Efter första grinden började krafterna sina och det blev några stopp och frågande blickar mot mig på crossen, jag styrde för högt och missade grinden men singlade och fållade (men det var en ränna) utan stora problem. 75 poäng.
Jag måste säga att jag är riktigt nöjd med honom. Det var verkligen inte optimala förhållanden, men han har slutfört och han har inte tappat huvudet någon gång. Att det inte räckte till några framskjutna placeringar är inte så viktigt i det här läget - insättningen på erfarenhetskontot var mycket viktigare. Dessutom fick jag mig en tankeställare när det gäller hur jag ska köra honom för att inte försätta honom i problem.

Reskamraten Lexa fick till en fin åttondeplats och 85 poäng på torsdagen, trots att matte inte alls var nöjd med känslan. Tänk så bra det ska bli när de verkligen får till samarbetet också. På fredagen var Lexa inte särskilt öppen för kommandon men jag måste säga att Heléne kör bra som ändå räddade ihop 71 poäng trots att hunden inte lyssnade - eller lyssnade selektivt. På vägen hem satt två djupa analytiker och grubblade fram en del intressanta teorier om hur Lexa ska bli avspänd och mjuk även på tävling. Det ska bli väldigt intressant att se om de fungerar. Då blir de ännu giftigare, det lovar jag.

Vi fick logi hos Gunnel som bjöd på både god mat och dryck - och en massa skratt. En riktigt trevlig kväll var det. Tyvärr ringde Hussen och talade om att ett av bagglammen låg död i hagen, så nu är ett besök av kadaverbilen beställt. Trist och jag har ingen aning om vad som kan ha hänt, men tyvärr händer det ibland.

Idag ska jag se om jag kan komma iväg och träna på nöt. På torsdag och fredag ska båda hundarna tävla (ny debut för Rom, den här gången i NN-1) och jag behöver nog läsa på reglerna lite.

1 kommentar:

Anonym sa...

Yes nu kan jag kommentera igen!
Nu har ni varit ut och testat av första tävlingen för i år. Strongt att gå runt för det verkar inte varit lätt. Bra jobbat du och bröderna!!
Ewa&Irja