lördag, december 08, 2012

byteshandel



Det här är vår senaste bekantskap. En liten honkatt...




Det här är Roms räv.

Den lilla katten har fått flytta in i köket med sin mamma för att bli lite socialiserad. Problemet är att när Rom blir glad måste han ha något i munnen. Det är räven eller älgen eller råttan som blir terroriserade - om inte Gustaf är inne för då är det han som blir tuggad på. Jag förstod att den lilla katten lever lite farligt, så häromkvällen lekte jag och Rom lite med räven innan jag gick till tvättstugan och tog fram hundmaten (det är en kritisk tidpunkt eftersom skrammel i skålar gör Rom mycket glad och uppspelt). Tanken var att om han redan hade räven i munnen skulle det inte vara någon fara...
När jag kom ut från tvättstugan låg en lite slemmig och tufsig kattunge på golvet med en glad Rom hoppande runt. I kattens kartong låg... räven ;-)
Nåja, det gick bra och det man överlever härdar, heter det ju.

Några andra som idkat byteshandel var utegruppen med får. När Hussen kom hem igår var det gott om fårspår i snön. Upp mot skogen och runt på gården. Han ringde mig och sade att det står fyra får utanför ladugården, hur många ska de vara?
-öh, tjugo, svarade jag.
Några minuter senare ringde han och sade att tio får var inne hos tjurarna i lösdriften. Jag såg framför mig uppspelta tjurar och ihjältrampade får men de hade stått och ätit ensilage helt lugnt.
När jag kom hem stod tolv får och mumsade hö utanför ladugården. Det tar sig, nu fattas ju bara åtta ;-)
Efter lite spårande och förvånat konstaterande att de inte tagit sig in till tackorna på baksidan gick jag ut och kollade hagen och visst, åtta får stod i deras lilla hus. Ut med de tolv rymmarna igen och ordningen återställd. De hade helt sonika tröttnat på sin ensilage och gått för att se om det fanns någon bättre mat... Strömmen är på men några trådar är översnöade så det är väl dålig effekt.

Rom var nöjd över lite jobb som omväxling, det är verkligen hundvila som gäller annars.



3 kommentarer:

Helénes klotterplank sa...

Himla bra får, dom tänker på sin herdes hunds aktivitet

Mackan sa...

Men jisses vilken söt kattunge! Har den fötts upp i Samuelssonska hemmet eller vad?

Tur att Dim kom hem, annars kanske jag hade tiggt åt mig den lilla

Ewa sa...

Ja Mackan det är egen uppfödning. Hon ska få vara kvar eftersom Prinsessan Madeleine börjar bli gammal och skröplig.
Om du vet någon kattungespekulant så har jag några som är födda under grunden till gamla huset. Vi har inte sett dem och trodde inte att de skulle överleva kylan men det verkar så. Hoppas Beatrice tar fram dem snart...
Annars har jag till extremt gott hem en kastrerad honkatt med stort A i råttfångst. Hon blir mobbad i min flock och flyttar gärna, väldigt tillgiven och rar.