onsdag, december 26, 2012

en sammanfattning

Tänk så många vuxenpoäng jag skaffat idag, betalt räkningarna i god tid före årsskiftet och skriver sammanfattningen av året redan nu... ;-)

Om vi börjar med att titta vilka mål jag satte upp för 2012 så står det så här i ett inlägg från 31 december:
1. Zeke frisk
2. Zeke till nöt-SM
3. Rom till får-SM
Värt ett försök, eller hur? Och så ska jag coacha Heléne och Lexa till får-SM och Jovi till godkänd vallhund.
Ja, det gick ju sådär... och Så mycket bättre med för den delen...

1. Zeke frisk? ja, den där skadan i bogen som han drogs med runt förra årsskiftet har inte gjort sig påmind alls. Däremot har han haft lite andra muskulära småskavanker, det märks att han börjar bli gammal. Men check på den!
2. Zeke till Nöt-SM? nej, han hade en del oflyt och gick inte tillräckligt bra, helt enkelt. Han hade fler kvalpoäng än året innan men var långt ifrån en start. Däremot kom ju Rom dit - och levererade :-)
3. Rom till får-SM gick däremot inte alls. En fjärdeplats som bäst i IK-2 och inte alls särskilt många kvalpoäng. Men jag är en obotlig optimist när det gäller honom och tror att han så småningom ska få till det. Men det behövs lite flyt också ;-) och en bättre chaufför som lär sig styra rätt...
Det där med att coacha Heléne och Lexa till SM gick ju inte alls. Lexa förgyllde våren och försommaren med makalöst fina träningspass men fick inte alls till det på tävling. När hon sedan blev så sjuk att hon fick somna in i augusti kändes det bara jävligt och orättvist.
Jovi däremot klämde i med en stämpel i stamtavlan en ovanligt regnig dag på hösten. Godkänd vallhund - check!

Så vad har vi hunnit med mer? Team Samuelsson stod för någon slags storslam på prisutdelningen på SDVs årsmöte. Zeke hade vunnit KM Får, årets allroundhund och SDV Mästare och Rom fyllde på med KM Nöt. 2012 har det sett lite annorlunda ut; Rom vann KM Får där Zeke inte startade eftersom han var halt. SDV Mästare tror jag att Rom tar hem och den här gången var det Zeke som vann KM Nöt. Ombytta roller alltså!

Vi började säsongen med nöttävlingar i Götbrunna. Här hemma regnade det bara så det fanns inga djur på bete, men vi åkte till Marie Söderbom och tränade så att hundarna i alla fall hade flyttat nöt innan vi kom till tävlingen. Med tanke på hur dåligt förberedda vi var gick det otroligt bra,  Zeke var åtta båda starterna och Rom startade både NN-1 och debuterade i NN-2. 2:a båda dagarna i NN-1 och 6:a och 2:a i NN-2! Hoppsan, han räckte tydligen till i den högre klassen. Sedan ramlade även fårsäsongen igång och vi hann med en del starter på båda djurslagen. Ibland var det missade grindar och klantig styrning, ibland var det hundens sämre sidor som lyste igenom - och ibland lyssnade Zeke inte över huvud taget ;-)
När vi kom till den där helgen i september och det var dags för SM debut hade Rom gjort sex starter i NN-2 så rutinen stod inte skriven i pannan på oss precis. Men med en hel del tur så fick vi ju med oss den där silvermedaljen till slut. Så stolt jag var över oss då! och kära nån, så roligt det var!

På hösten vaknade plötsligt Zeke till och fick till en toppenfin runda på den tunga tävlingen i Sörmland. Tvåa blev han och plötsligt är det han som har ett fint utgångsläge inför nästa år. Sista fårtävlingarna fick han stå över, jag kände att vi behövde backa bandet och sätta ner foten för hans taskiga framdrivningar och då fick tävlandet vara.

På instruktörssidan har vi hunnit med att gå kurs för Mosse i juni och Lena Karlsson i november. Båda riktigt, riktigt bra och gav massor både för min egen del och i min egen instruktörsroll. Jag hoppas att jag får tillfälle att kursa för någon av dem även 2013.

2013... vad kan det ha med sig mer tro? Om allt går som det ska blir vi med valp till våren. Vi väntar och väntar på att Roms tilltänkta ska komma i löp. Det börjar bli hög tid för mig att skaffa en påläggskalv och jag vill så gärna ha en Rom-valp så jag hoppas innerligt att det här går vägen. Att jag dessutom gillar tiken är ju ingen nackdel i sammanhanget :-)

Om vi ska försöka med några mål så hoppas jag att Zeke får vara fortsatt frisk så att han kan vara med och kriga om den där SM-starten på nöt. Självklart är målet att ta sig dit med Rom igen. Sedan var det väl tusan om vi inte ska få till den där SM-fårplatsen också. Med lite flyt och bra hjälp av coachen så ska väl det ordna sig?
Självklart är det viktigast att alla får vara friska och fräscha och att hundarna fortsätter vara mina vardagshjältar här hemma. Men jag ser lika mycket fram emot fler engagerade träningar med Kamraten, där vi får lägga pannorna i djupa veck. Det brukar vara Zeke som drar mest analysarbete, men Jovi kommer starkt på den fronten. Dessutom har vi ju ett nyförvärv i Helénes nya Gemma som det ska bli spännande att följa på resan mot vallhund. Och så får vi fortsätta hitta svåra övningar till Rom Raring :-) Roligt ska det bli!

Det är väl omöjligt att sammanfatta vårt 2012 utan att ha med den här underbara bilden?



2 kommentarer:

Mackan sa...

Vilket härligt år så här sammanfattningsvis för dig!

Helénes klotterplank sa...

Lägger 2012-års vallande åt handlingarna med både STOOOR silverglädje och mörkare ylarsorg och ser fram emot ett 2013. Här ska coachas mot nya och obeprövade mål!!! Detta år kanske lite tuffare och hänsynslösare ;-)