lördag, maj 26, 2012

Kalvsläpp och lång summering



Idag har kalvarna fått komma ut. Mycket till bete är det inte men de flyttas över om någon dag till en bättre hage, det är ganska skönt att ha dem nära till en början.

Jag och hundarna har varit i Björklinge och tävlat ett par dagar och jag ska försöka summera framgångarna, för sådana blev det :-)
Torsdagen började med NN-2, stora kvigor och åtta djur i grupperna. Vi skulle dela bort de två svarta plus två valfria bruna. Delningen låg förresten direkt efter hämtet, sedan var det drivning, fålla, drivning och slutade med fråndrivning. Ovanligt men passade förutsättningarna bäst. Zeke startade som första hund på grupp nummer två, den enda grupp som utmärkte sig på hela dagen... Men Viktoria och Ben som startade sist på den gruppen visade att det inte var så stora fel på den (den ställde bara lite högre krav på hundarna) eftersom hon gick riktigt bra. Zeke jobbade bra men hela tiden lite för kort, han skulle behövt trycka till de flyende djuren bättre. Störst problem hade vi vid fållan där det blev rundgång på ett djur som likt en älg travade med spänstiga steg och svansen rakt ut... Bara fyra p kvar där. Vi delade så snabbt att publiken trodde att vi glömt det ;-) 20 friska poäng där. Men hans hämt... :-(  suck! Stannade till kort och kom sedan in mycket grunt... 39 på hämtet, 105 totalt med 9 på helheten. Det räckte till en åttondeplats.
Sedan var det Rom Raring och hans debut i NN-2. Han blev också grund men fick ihop 44 på hämtet, sedan nafsade han efter kvigor som inte styrde som han ville vilket drog ner helheten till 8 men han gick fint, 115 poäng och sjätteplats :-) kors i taket!
Eftersom jag inte hade en aning om hur han skulle räcka till i NN-2 hade jag även anmält honom till NN-1 för att kunna stötta och hjälpa honom bättre. NN-1 gick på sju mindre kvigor och då var han plötsligt djup... 43 på hämtet, hade lite krokar på fösningen, avslutade med 40-10-10-10 där sista fullpoängaren är helhet och 126 p. Tvåa blev han på det!

Jag, Vickan och Louise bodde på Syltkrukan. Ett perfekt boende när hundarna är med. Trevliga stugor och skogen inpå knuten.

På fredagen var det omvända grupper, de små kvigorna gick i NN-2 och de stora i NN-1. Hämt, fråndrivning, drivning, delning där två svarta plus en brun skulle bort från ett hörn och sedan fålla. Rom gick ut först och var djup igen. 43 på hämtet, hade fin rulle på gruppen mot första fråndrivningsgrinden men behövde täcka vänstersidan eftersom det var en stor stenhög där. Kvigorna sökte sig ut mot den och jag höll upp men när han närmade sig stenarna gick han utanför på en kort vänster och vips hade två kvigor hunnit dit innan han hade hunnit runt. Knöligt att få loss dem och resten av gruppen gick utanför grinden. Det kostade väl runt sju poäng skulle jag tro. Sedan tuffade vi på med fullt på drivning och delning, fick en kviga på sidan av fållan där jag var för sen, 8 kvar där, 10 ut och 9 på helheten (något het i vissa situationer - det var ett nafs efter kvigan vid fållan till exempel) 121 poäng vilket räckte till andra plats! I NN-2! Jisses, så roligt!
Zeke stannade till kort, men kämpade sig runt sedan -1 där, fick ett struligt upptag med svårt att samla och starta dem eftersom han hade ett mycket ont öga till en helsvart kviga som han inte ville släppa. Banan på framdrivningen och missad grind eftersom han föll tillbaka på den kvigan efter varje kommando, 32 på hämtet. Sedan gick han bra till andra fråndrivningsgrinden där han totalvägrade att gå höger, vilket gjorde att vi tappade ner kvigorna lågt, missade grinden och fick en förkortad drivning. kostade massor! Fullt på delning, 9 på fålla in, fullt ut och 8 på helhet. 100 poäng och åtta igen :-)
Nu var det tack och lov bara en start kvar, Rom i NN-1. Någonstans efter lunch gick luften ur mig och jag kände mig riktigt värmetrött och sliten innan vår start, men jag skärpte till mig. Stora kvigorna igen - och han blev grund ;-) ok. Vi ser ett mönster där. De här kvigorna var svårare att starta och det kände han av. 42 på hämtet, en liten krok efter första fösningsgrinden, lite segt vid öppningsbara grinden, ett nafs i luften efter grinden och fullt på fålla in och ut. 10 på helheten :-) och det visade sig att det där onödiga nafset var alldeles väldigt onödigt avdrag eftersom vi var tre ekipage på 125 poäng där vi blev tvåa på näst bästa hämt. Fyran hade 124 poäng så det var verkligen tokjämnt!

Så Zeke har tagit SM-poäng i båda sina starter. Han har jobbat bra och vi kommer inte så mycket högre med de hämten. Rom har verkligen överraskat med placeringarna 6-2-2-2 och många SM-poäng :-) men framförallt har han gått riktigt bra. Nafsen kommer att försvinna eller i alla fall bli ovanligare när han fått mer rutin, det är jag ganska säker på. De var nästan borta i höstas så jag tror att de är ett tecken på vår dåliga nötvana just nu.

Riktigt roligt var det också att Yvonne som debuterade på nöt med Kimmi och Cliff placerade sig i alla klasser. Vann NN-2 med ena hunden och NN-1 med den andra på torsdagen, var trea på NN-2 och vann NN-1 på fredagen. Där har vi två nya nötekipage att räkna med. Roligt var det också att klubbkamraten Louise med Trapper gjorde ett par fina NN-1 med 77 p (där 15 poäng försvann på förarmiss) och 102 poäng på fredagen. De kommer också att visa sig på fler NN-1 :-)

Apropå Louise så kan hon få illustrera hur jobbigt det var i värmen.
 
tack och lov fanns det en kanal som hundarna kunde svalka sig i

Men även om Rom gått bäst på de här tävlingarna var det ganska givet att det var Zeke som skulle vara behjälplig när kalvarna skulle ut ;-) gammal är äldst, liksom. Han har skött sig helt suveränt. På översta bilden ser man honom ligga och svalka sig i bäcken efter väl utfört arbete.

2 kommentarer:

Mackan sa...

Men åh vad fantastiska ni är!! Så himla kul att läsa om, och någongång hoppas jag kunna se er live också. Lille Rompatompa då! Vad duktig han är!
MÅNGA GRATTIS TILL MÅNGA FINA PLACERINGAR!!!

Mackan sa...

Men åh vad fantastiska ni är!! Så himla kul att läsa om, och någongång hoppas jag kunna se er live också. Lille Rompatompa då! Vad duktig han är!
MÅNGA GRATTIS TILL MÅNGA FINA PLACERINGAR!!!