söndag, oktober 12, 2014

På rätt kurs

Efter ett par dagars kurs har vi landat hemma igen och hunnit vinka av Hussen som dragit till skogs igen. Nu är det jakt i hemmaskogarna närmaste veckan för honom.

Jag, Rom och Four åkte till Fjugesta för kurs med Lena Karlsson nu i veckan. Lena som jag kursat för tidigare (inlägget hittar du här), men då med en Rom som var ganska välutbildad och nu såg jag chansen att gå med en unghund och samtidigt få uppdatera mig framförallt som pedagog. Lena har en utmärkt förmåga att förklara så att det låter enkelt och är begripligt. Eftersom det fanns både rena nybörjarförare och väldigt varierande hundtyper i gruppen fanns det mycket klokskap att ta in från hur Lena löste de problem som fanns och hur hon fick budskapet att landa.

Vi fick visa ett par minuter ungefär hur vi tränar hemma och jag var nog både grå och slarvig, så det fanns en del att jobba med, kunde Lena konstatera. Först och främst gled Four och tänkte balans i drivningarna. Vi gjorde några övningar som både städade till hans flanker (det var ju ganska lätt...) och framförallt hjälpte honom hitta drivet. Vi putsade också lite på framdrivningarna och tempot. Han har ju gudskelov hittat tillbaka till farten och det finns inte lika mycket ödmjukhet i honom längre, som det gjorde en period i somras. Kanske är jag lite knäpp men jag tycker det är bra, han är för liten för att gå sådär fint. Han passade också på att visa hur löjligt mån han är att vara till lags. Det vore väl smartare att lyssna, lära och göra - än att gissa och göra. Gång på gång! bara för att han tror att han vet vad jag säger så gör han det. Det han tror alltså.

Dag två flyttade vi ut till ett större fält. Och vilket fält! Stooort, kulligt och med ett gäng tackor som tog chansen att sticka om inte hunden hade kontroll. Rom fick funktionära lite. Han hade fått gjort mycket mer om inte hans piskfobi hade fått honom att lämna hagen, men han blir verkligen okontaktbar när han bestämmer sig för att flykt är rätt väg...
Four stannade kort på hämten så vi testade två olika metoder, eller egentligen tre, som kan vara effektiva på den typen av hundar. Jag tror att jag kan växla lite mellan ett par av dem, så ska nog det där ordna sig. Vi skickade också på ett längre hämt än han är van, och han fick springa länge utan att se djuren eftersom han blev vid (ja, ett kom-in-kommando ska på plats) men han skötte sig fint. Sedan växlade vi med en del fråndrivningar som också tenderade att bli längre än han gjort tidigare och med mycket fokus på lugna flanker (han går ju att använda som mossrivare eller jordfräs när han drar iväg och att hans klor inte håller, tyckte Lena inte alls var så konstigt med den där farten...).

Det var ett par jättebra dagar med mycket uppstyrning för både honom och mig. Han har vuxit massor och jag har fått en klarare bild. Toppbetyg alltså!


 

Four på stora fältet. Efter lunch skyndade jag mig tillbaka så jag hann skicka Rom på ett hämt av hela gruppen och jag hade sådan tur att de stod längst bort, bakom sista kullen. Jag såg dem när jag åkte till fältet så jag visste att de var där. Härliga känslan att skicka honom... han kom med dem förstås. De hann dra till skogen till vänster innan han var uppe bakom, men han plockade ner dem från skogen, sedan delade vi av gruppen så att vi fick en lagom träningsgrupp.
Thomas och Fanny köpte ungtackor av mig för något år sedan. En av dem kände definitivt igen min röst och var mycket nyfiken, men vad fräckt att se att några av dem som kom härifrån definitivt kände igen Rom :-) 

1 kommentar:

Helénes klotterplank sa...

Låter som att vi skulle behöva lite av den lektionen också ;-)