söndag, september 03, 2006

kursavslutning

idag hade vi kursavslutning och Gunilla hade förberett att alla skulle testa hela flocken med tacklamm (25 st) en runda först, sedan delade vi av mindre grupper och körde en mycket kort bana. Kul! Det märks att det blir knepigt när det blir ytterligare en faktor att hålla reda på; inte "bara" får, hund och sig själv utan dessutom en linje och grindhål som ska prickas. Men det är nyttigt! Dessutom ser man ju att det inte är alldelles omöjligt;-)
Vid fikapausen rekommenderade jag att Mackan skulle lägga lite mer vikt vid Skippos attityd. Han föser numera jättefint men har dumma inrusningar för sig i drivningarna (är det inte det ena som krånglar så är det genast något nytt problem att fila på...) . För att försöka göra övningen begriplig fick Tuula och Maggie vara förevisande och jag försökte förklara efter bästa förmåga. Det slutade med att alla ville testa med sin egen hund sista rundan.
Det var häftigt! Även om hundarna skiljer sig åt alldeles väldigt mycket i både vallningssätt och inställning så hittade vi små enkla tryckpunkter på resp. hund så att mattarna var nöjda och hundarna mycket konfunderade. Men vad de jobbade för att förstå och göra rätt! Både mattar och hundar borde sova gott efter de rundorna! Härligt jobbat!!!
Annelis Greia är både omogen och snabb så det var inte så lätt för Anneli att hinna med att se vad hon skulle göra och var hon skulle vara. Jag tror och hoppas att övningen fungerar på de snälla och lugna bagglammen hemma? Annars är du välkommen att höra av dig, Anneli, så får du testa här. Mina får är visserligen av racermodell men ungtackorna har varit med om den övningen många gånger och vet att det är lugnast att stå still ;-) I alla fall fick Anneli testa Zeke lite för att hon skulle få hjälp att se hur hunden reagerar och vad som är syftet. Stackars Lillehund blev minst sagt konfunderad när det var en annan människa som styrde och hade åsikter men han ställde upp och visade på köpet hur jättefint och lugnt det går när hunden förstår övningen och läser fåren hela tiden istället för att klampa på. Mattes lilla hjälte *puss*

Vi hade inte precis tur med vädret men trevligt var det. Jag och Gunilla fick varsin jättefin ljusstake med vallande border collie på (från Maria Olsson Knutas), tack!

På vägen hem stannade jag till och hann se Stora Skedvis fotbollsdamer tappa en 3-1 ledning till 3-3 :-( hm, jag är väldigt spelsugen...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hmmmm hade varit intressant att få höra "hur man får hunden att inte klampa på" övningen mer i detalj, låter som nått vi skulle ha nytta av ju *L
Ska framför allt jobba på att han landar lite längre bak (det är ju där han i huvudsak börjar stressa fåren, genom att landa för nära ju) annars är själva utgången kanonfin. Tänkte mig att lägga honom kl 9 eller till och med 8 kanske, gå ner och skicka vänster (och då ska han få lära sig att när matte säger vänster ÄR det vänster rätt ut MOOORRRRRRR)
Och sen ska jag sluta lägga honom (troooor jag) i drivningarna och istället jobba på att han SKA gå långsamt utan att läggas stup i kvarten. Min Uffe hade synpunkter på det på tävlingen, tyckte att det blev lite mkt lydnad i drivn och fös med allt läggande och B vänder sig lite och kollar när jag lägger honom. Helt rätt har han faktiskt, mannen som just startat sin vall karriär ;-) Vi ska gå gå gå med fåren och sen ska vi gååååå lite till och attans vad det ska gå långsamt UTAN läggande.
Nå...hur låter det ;-)
Nuuu j....r ;-)
Kitty
lsugq tror det betyder lismande sugga med tysk brytning *garv

Anonym sa...

Hejsan!

Vad kul att ni tyckte om ljusstakarna. Personen som köpte dem var jättenöjd med er kurs och ville att ni skulle ha något kul som hade med vallning att göra.
Kram Maria