tisdag, september 04, 2007

kurs igen :-) och sjuk :-(

kursgång nr 10 och egentligen den sista hade vi igår, men vi kommer att ha avslutning här hemma nästa måndag och sedan får vi se om och när det blir någon fortsättningskurs. Den här gången var vi hos Ewa J i Borlänge (tack snälla Ewa för lånet av får och mark och en trevlig pratstund!). Nya djur igen - i alla fall för några av kursarna. För Heléne och Christine är det här hemmaplan.
Heléne började och jag såg lång väg att Heléne var mycket mer avspänd - inget konstigt men en av förklaringarna till att även Lexa blir spänd i andra miljöer. Lexa gick riktigt fint men det finns förstås detaljer att putsa på. En är att inte Heléne ska hamna på efterkälken i fösningarna. Då hamnar Lexa i lägen där hon måste ligga länge och bara vänta på att matte ska hinna i position, sedan lägger Heléne press för att få henne att göra en fin flankering (svårt när hjärnan är på väg framåt, tycker Lexa...). Jag tror att det blir enklare för Lexa om hon får mer flyt; framåt, Ligg, press, flank utan att vänta/ladda mellan. Däremot ska det vara ett rejält Ligg som rensar hjärnan, men inte onödig väntan. Lexa är även lite grund/tight bakom fåren när hon hämtar och så fuskar hon med Ligg-kommandona. Det där med Ligg-kommandot är intressant. Jag är alldeles för skadad av Tam och Bud för att tillåta hundarna att fuska med Ligg. Jag skriver det till och med med stor bokstav ;-) Jag tycker att det ska vara två helt skilda saker för hunden (och för föraren) om hunden ska sakta ner eller lägga sig. Huvudsaken är att föraren 1) vet vad den menar och inte säger ett kommando som betyder Ligg men tycker att det är ok att hunden saktar ner och 2) att man sedan inte blir arg på hunden för att den inte lyder Liggkommandot (som nyss betydde sakta ner). När det gäller Lexa så handlar det mycket om att Heléne faktiskt ska mena allvar och driva igenom de gånger hon ger Liggkommando.
Vic gjorde ett bra första pass men det tog tid att få ner honom i ett arbetande sinnelag. Han tramsade och flamsade i början men när vi hjälptes åt så landade han och gick riktigt fint. Han tycker fortfarande att det är obegripligt varför han ska vända bort huvudet men han gör jättefina flankeringar när han verkligen anstränger sig. Dessutom föste han lugnt och stadigt, så det såg riktigt bra ut. När han skulle ut på andra passet flög den lede i honom och han bar sig riktigt illa åt så han fick sitta i bilen och begrunda sina synder och sedan körde vi honom i stora fållan andra passet och där gick han också bra. Här handlar det också om att matte måste mena allvar och ställa krav. När hon gör det går han kalas!
Doodles blev lite het första rundan eftersom hon var på nya djur men den här gången landade hon snabbt och jobbade på fint. Hon vill bara gå mot huvudena så igår fick hon se många fårsvansar ;-) Hon föste och flankerade och hon tänker faktiskt mycket "runda/hämta" nu - hon som bara ville framåt för ett par månader sedan. Fantastisk utvecklingskurva på henne och Patrik.
Lizzi var i stora fållan och hon gör också stora framsteg. Det var länge sedan hon gjorde fula inrusningar och bet nu! Även om hon stökar till det ibland så biter hon inte i första taget och det gör förstås att Anna-Lena kan vara lite mer avspänd. Lizzi tappade koncentrationen en stund och bara sprang så jag fick ta ett allvarligt snack med henne men både före och efter det gick hon riktigt fint. Nu lägger hon sig mycket bättre men hon har inte tid att vänta på nytt kommando, utan tjuvstartar och då har inte Anna-Lena hunnit i position och så hamnar de i ett ekorrhjul. Där gäller det att lägga mycket fokus på hemmaträningen nu. Det ska inte bara gå lugnt utan hon ska även kunna vänta.
Bilda och matte Helena dök inte upp (Helena var förmodligen fortfarande sjuk) och Fanny och Tord hade aviserat att de inte skulle komma. Hoppas att alla har möjlighet att komma på måndag. Jag är så imponerad av de här kursdeltagarna; de är så ambitiösa och har gjort jättestora framsteg :-)

Det känns som farmen varit så gott som obebodd några dagar, jag har bara varit hem och vänt och ingen Husse hemma. Idag kompensades det med att jag vaknade sjuk :-( Ont i kroppen har jag haft i flera dagar och det blir bara värre. Idag känns det dessutom som det är en riktig förkylning på ingång så vi får se vad det blir av det här. Om inte förkylningen bryter ut får jag ta och ringa vårdcentralen - den här värken gör mig galen...

1 kommentar:

Anonym sa...

Kul att läsa om kursen. Synd att du inte bloggade när vi gick kurs. Eller TUR kanske...hihihihi
Värk i kroppen kan man få för mindre när vädret växlar som det gör. Hoppas det bara är fölkylning på G.
Hua nu när husse är borta är det mindre praktiskt att lägga sig och bli sjuk.
Hälsar Mackan