lördag, september 22, 2007

träningstävling och ett nytt svårslaget rekord

Dagens träningtävling i South Wales Style var svår. 200 m hämt med starkt drag till vänster från föraren sett. Sned framdrivning till höger till hämtgrind sedan rakt till malteserkorset, igenom där från två håll och rakt in i en öppen fålla. Lätt som en plätt?! Max 80 poäng och Yngve och Thea vann på 58... Då förstår ni att det inte var så enkelt...
Det var få hundar som hann gå hela banan eftersom maxtiden 6 minuter blir förskräckligt kort om det börjar krångla vid korset och det gjorde det för de allra flesta. I några flockar var det någon tacka som bara inte tänkte gå in. Förresten, tre får var det i grupperna.
200 m hämt borde väl Lillehund klara, tänkte jag. Hela vägen ut till stolpen spanade han till vänster där det stod några människor och hundar som höll de förbrukade fåren. Jag visade tydligt att han skulle gå ut åt höger, han tittade åt höger... och fick se en flock kor. Snabb blick på mig "ska jag hämta de där?", nytt försök att få fokus rakt fram där vår grupp var på väg fram. Skickade höger och han rann iväg. Alldeles för tight för att sikta på korna, men vilken flock tänkte han ta egentligen? Vår eller de förbrukade som han spanat mot tidigare? Jag hann tänka tanken innan slog ut åt höger och gick ut i en fin båge på rätt flock. Försvann ("hoppsan, här försvann marken!") ner i ett dike, kom upp något tiotal meter bort och gick in bakom djuren med ok djup. Stannade kort (utställarhunden låg i draget och Zeke tyckte förmodligen att den kunde fortsätta hålla sin kant), fåren drog som avlöningar mot draget och sedan visslade jag höger, höger, höger hela framdrivningen. Lite förvånat noterade jag att Zeke styrde upp fåren men han tog inte mina högersignaler så att han skulle ta tillbaka dem till linjen. Efteråt insåg jag att han gjorde precis det jag lärt honom; han tog fåren på en rak linje till mig - från den punkt där han fick kontroll. Hur skulle han kunna veta att det var en sned framdrivning? Hehe, där har vi lite att jobba med :-)
Vid malteserkorset försökte jag vara taktisk. Lät fåren stanna upp någon meter före och tog god tid på mig. Det var på vippen att det fungerade men nejdå, de rann utanför. Under några långa minuter försökte vi diverse andra taktiker men tiden tog slut. Slutpoäng 21 (!). Hoppas att jag inte kommer att gå runt någon bana med lägre poäng än så ;-)
Roligt var det i alla fall och ett är säkert; förutom ganska mycket annat så måste jag få ner tempot i flankerna... Där har jag låtit honom hållas eftersom jag är rädd att han ska bli låg, tveksam och seg. Det måste finnas något sätt att få honom att starta lika snyggt och långsamt i sidled som han kan göra framåt. Idag hamnade han i lägen där han smög framåt och när fåren fick syn på honom fick de lite panik för att han var för nära... Inget fel på den rörelsen alltså...

Rex blev diskad för en inrusning i upptaget men eftersom han lugnade sig och Majsan hade koll på honom fick hon träna att gå banan ändå. Hon kom minsann runt efter en del strul! Bra jobbat, mamsen!

Imorgon bär det av i arla morgonstund till Muskö. Hoppas att det inte finns något malteserkors där...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan!
Tack för grattis.
Morgondagen blir nog mycket lättere för lillehund.
Lycka till vi håller tummar o tassar.
Kram Anita o Emma!

Anonym sa...

Verkar ha varit en skojsig och lärorik runda. Nu hoppas vi på ett nytt rekord men åt andra hållet!
Heléne

Anonym sa...

Rekord finns ju av alla möjlig slag ju ;-)
Kan ju va kul i sig att ha ngt iaf ;-)
Malteserkors låter kul, sånt får vi nog bygga och testa på.
Får ju liksom avancera lite nu ju.
Hoppas det gått himla bra idag ;-)
Kitty