söndag, september 09, 2007

Livstid en helg

Har haft "Livstid", Liza Marklunds nya i lurarna så fort tillfälle funnits hela helgen och nu är den slut. Inte mycket till livstid när den bara räcker en helg ;-)
Hussen kom hem igår så nu är ordningen återställd. Scott Drever vaktade hans ryggsäck och allt var som vanligt igen. Lillehund tränade lite idag när Mackan och Skippo www.skippo.org var här. Jag hade kaxigt lovat dem att vi skulle ta itu med Skippos dåliga lägganden, hade en teori om vad som skulle kunna funka men jag lade det projektet på framtiden. Idag hade vi fokus på kommadon, vad de betyder och om de betyder något. Egentligen visste Mackan mycket väl om problemet, hon behövde bara bli lite påmind ibland. Att mina får dessutom tar fram stress och olydnad på både hund och förare gör det bara tydligare ;-)
Skippo gick i alla fall riktigt fint. Visst rusade han på ibland och visst känner han av djuren lite dåligt; han tuffar liksom på i sin takt utan att känna av hur den påverkar fåren. De här fåren är ju hyperkänsliga och de visar direkt när inte hundarna visar tillbördig respekt. Mackan jobbade också på bra, så fort jag hade påpekat hur inkonsekvent hon var så blev det rejäl skärpning :-) Det är inte så lätt att ändra på sig och sitt beteende men Mackan gjorde stordåd.
En lustig iakttagelse också. Mackan tog fram kameran och jag lät Zeke släppa tillbaka fåren mot fållan. Tanken var att han skulle stoppa dem innan de hann fram och visa lite stil och tryck när han tryckte bort dem från draget där deras femton kompisar stod och bräkte. Fårskrällena i vallgruppen gick inte fram mot fållan! De var antagligen så säkra på att han ändå skulle stoppa dem att de inte ens försökte gå dit! Samma får som laddat som galna för både Skippo och Bud och försökt rymma tillbaka hela tiden... Nu fick Zeke gå fram en bit till med dem och sedan vända dem, men det krävdes ingen fårövertalning alls för att de skulle gå därifrån...

1 kommentar:

Anonym sa...

Åh så snällt du skriver...
Undrar just vad du menar för metod i: "Jag hade kaxigt lovat dem att vi skulle ta itu med Skippos dåliga lägganden, hade en teori om vad som skulle kunna funka men jag lade det projektet på framtiden" - och varför du sköt den på framtiden?

Jadu, Zekepojken har så fin känsla för djuren så det är klart bässarna litar på honom och vet vad han kan.
Hälsar Mackan