måndag, september 10, 2007

kursavslutning

Ikväll var det examen för mina elever. Det kanske var lite överdrivet att låta lågstadieelever få göra examensarbetet för högskolan men vad tusan... man måste ju testa! Visst blev det för svårt - det var inte alls annat att vänta, men tanken var att de skulle försöka och att de skulle lösa de situationer som uppstod. Övningen kan låta enkel; ett kort hämt där det var fritt fram att stå så nära fåren som man ville och sedan fösa fåren genom en slalombana med ca 7 m mellanrum mellan stolparna och så drivning tillbaka genom slalomen. Inga märkvärdigheter om inte de här fåren var så lättstyrda och så stod det femton kompisar i fållan strax bredvid och bräkte. Ja, det blev ganska mycket drag ;-) Men roligt hade vi! Någonstans släppte prestationsångesten när de insåg att det var såååå svårt.
Doodles visade att hon får för mycket sug in mot djur när hon ska hämta dem mot draget. Där behöver hon mycket hjälp för att det inte ska bli en dålig vana. Däremot föste och drev hon fint och fåren fick aldrig för sig att de skulle kunna överlista henne vid fållan - även om de försökte överlista henne överallt annars. Patrik litar verkligen på sin hund nu och håller sig cool och det svarar hon jättefint på.
Lexa gjorde flera fina utgångar och andra vändan ikväll gick de riktigt fint. Heléne slappnade av och tränade hund som hon brukar och det såg jättefint ut. Det blev lite kaos någon gång under första rundan men vadå, Lexa är fortfarande mycket ung - det är förlåtet att tappa tålamodet ibland.
Vic uppför sig ibland som en mycket ung hund. Valpig och lite "trulig" och idag gjorde han ett par fula inrusningar men man ska komma ihåg att han aldrig jobbat på fri flock på de här fåren tidigare. Vi har varit i nätfållan eller lilla fållan med honom, så att han tappade fokus ibland är inte så mycket att hänga upp sig på. Däremot hävdar jag fortfarande att Christine vinner på att vara mer "svart eller vitt" med honom.
Bilda fick inte göra något hämt. Det tror jag kommer att bli den stora stötestenen i hennes vallhundskarriär. Hon känns inte helt tänd ännu, hon flyttar djur men tappar fokus ibland. Ibland kan det ju bara se ut som hundar inte har koll men i hennes fall så tror jag att det är så; hon tappar djur även när de springer iväg och har inte riktigt koll. Det var fjärde gången hon var på får med matte, så där finns det nog mycket kvar att plocka fram. Hon har i alla fall inga dumheter för sig, gör någon inrusning ibland men jag tror inte att det händer mer.

Lillehund fick vara kurshund idag. Bud har problem att plocka bort fåren från fållan så det fick bli vikarie idag. Det gick riktigt hyggligt, även om jag kommer att få ta itu med honom någon kväll. Att vara vaktmästare förstärker hans överdrivna förutseende och passande alldeles för mycket, men det ska nog gå att ta ur honom sådana fasoner ;-) Han fick visa att övningen var svår men inte omöjlig :-)

Efteråt fikade vi och summerade oss. Jag måste säga att kursdeltagarna överträffat mina förväntningar. Över lag har de kommit längre än jag trodde och framförallt har de skaffat sig en stabil grund att bygga vidare på. Flera av de här ekipagen kan vara klara för VP redan till sommaren om de tränar på som hittills och de kommer inte att bli att leka med!
Jag och vaktmästar-Bud fick jättefina presenter också. Det kommer bildbevis - tusen tack allihop! Jag "glömde" fråga om det nya måndagsnöjet med teve och praliner i soffan möjligen kunde få tjuvstarta? Det kan hända att jag provar på det nya livet lite tidigare än på måndag ;-)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ska du tjuvstarta pralinätandet!?!?! Ja, jo, det har du gjot dig förtjänt av. Tack för en super trevlig kurs. Har lärt mig massor, massor. (Men inte så mycket att vi klarade avslutningsövningen, hi,hi. I alla fall inte i den riktning du tänkt!)
Skämt och sido. Mycket har vi lärt och mycket har vi kvar att lära men nu har vi i alla fall fått en bra start på vår "vallkarriär" tack vare dig, OCH Bud och Zeke förståss som bistått teorin med praktisk undervisning.
Kram / Heléne och Lexa

Anonym sa...

Va avis jag blir ... vilken kul kurs ;-) och avslutnings övningen verkade ju helkul ju!!
Pralinpresenter e bra för de måste man ju äta upp annars e man vällan oartig ;-)
Phuuu lyckades trycka bort det jag skrivit men BINGO fick tebaks det på höger musknappen på "ångra".
Yes yes får nog köpa nån trisslott idag ;-)
/Kitty

Anonym sa...

Heeeeeeeeeej
då e jag skyldig dig 16.55 eftersom Uffe får ju ha sin del med ;-) Du kan komma å hämta precis när som helst *skratt