söndag, oktober 31, 2010

trevligt i Nås och Bråfors

Det här har verkligen varit en helg i klubbandans tecken. Först vallhundsprovet igår i Nås med elva starter - de flesta från vår egen klubb. Till slut var det fem hundar som blev godkända, däribland Tuula och Sarah som varit här och tränat en del. Det såg jättefint ut, tjejer!

Idag har det varit Bråfors cup. En aktivitet där man aldrig vet vad som ska hända, det är Erik som hittar på något åt oss och idag var det här uppgiften: Först skulle vi ställa ut tre får i varje tom fålla som Erik gjort i ordning, det var totalt sju fållor förutom djurhanteringen och vi noterade att fållorna parvis stod nära varandra. Jodå mycket riktigt, när vi ställt ut "statistfåren" skulle vi i par gå en bana där vi skulle hämta fåren och sedan ta dem genom de fyra grindhål med allt mindre öppning som småfållorna utgjorde för att slutligen dela fåren. Man kan säga att det var drag åt alla håll ;-) Man kan också säga att det var ganska lätt att få fåren att gå till grindhålen, det var att få dem att gå därifrån som var svårt...

Vi försökte fördela hundarna så att det var en erfaren och en oerfaren hund i varje par och sedan gällde det att ha en smart taktik så att man använde hundarna så fiffigt som möjligt. Jag med Rom och Ann-Jeanette med Raiyo gick ut som par nummer fyra och vi hade bestämt att Rom skulle hämta fåren och att Raiyo skulle hålla dem borta från de fållor som var närmast upptaget. Det gick inte riktigt som vi hade tänkt men det var inga problem att få loss dem, sedan hade vi ganska bra flyt genom hela banan. Rom skötte sig utmärkt och hans förmåga att täcka drag har sällan varit så användbar som idag ;-) Zeke gick ut som nummer sex. Tanken var att vi och Sture-Marie skulle vara ett par men Marie var tvungen att åka så vi fick med oss Gail och Don istället. Don har problem med en tå och fick bara passa, så det blev ganska bra. Zeke var mycket fundersam över vilka får han skulle ha egentligen. Jag fick ge flera extrakommandon för att få honom att hämta rätt flock och sedan var han villrådig hela rundan - vilket var ganska trevligt eftersom han blev väldigt lyhörd :-)

Dagen var jättetrevlig och det var roligt att Erica, Sarah och Marie vågade sig dit. Jätteroligt när några av de nyare medlemmarna dyker upp på aktiviteterna. Vi hade fantastisk tur med vädret och har faktiskt fått lite sol på oss :-)

Här är det Mackan och Maj som lägger upp strategin:

något gick tydligen snett för här har de fastnat vid ett grindhål. Mackan har tagit över taktpinnen...

ur hundens perspektiv - här är det Erik och Yngve som attackerat uppgiften:


Nu är det mörkt på kvällarna och i morgon är det november. Hm...

1 kommentar:

Mackan sa...

Haha, problem var bara förnamnet. Men det var verkligen en skojig utmaning hur som helst. :)