söndag, april 14, 2013

intensiv helg

Kanske har sista tackan lammat nu, det är två kvar som i och för sig är runda och trinda, men som helt saknar juver så jag tror att de är tomma. Helt säker kan man inte vara men jag tänker sova på nätterna framöver - i alla fall tills jag ser om det blir någon skillnad på dem. Sista lamningen var lite trasslig, första lammet kom med huvudet först och jag fick hjälpa till att mickla fram frambenen. Lamm nr 2 låg i en konstig ställning och med huvudet bakåt så där fick jag vända och vrida lite. Båda lammen och deras mamma är pigga nu, men det hade nog varit kämpigt om hon inte fått hjälp.
Igår skulle jag ha städd, tvätt och vilodag. På sätt och vis blev det nog en sådan - även om det inte alls blev som jag tänkt. Tvättmaskinen gick under tiden som jag var ute och vi mockade ur fårens ströbädd. Ett riktigt skitgöra som känns i armar och rygg idag. Sedan vallade vi över kalvarna till stallet, mockade ur deras bädd med lastmaskinen, halmade, monterade deras vattenkopp, vallade tillbaka dem, mockade igen, halmade till fåren och sedan var det bara att hugga i med det vanliga matandet, vattnandet, halmandet och ta in fåren igen. Efter den dagen kan man säga att det blev vilokväll. Helt färdig var jag.


Idag var det äntligen dags att träna med bästa träningskmaraterna
 Gemma. Har börjat fösa i lina och håller på att få riktigt fin kläm på hur man ska hantera djur utan stress och fula inrus. Häftigt att se hur hon utvecklats massor på kort tid.



 Birk har jag inte sett på länge och det var jättelänge sedan har var här på de... rörliga fåren. Ewa håller också på att bli vän med linan och efter en tveksam inledning kom han sig riktigt bra.



Jovi har också tagit sig ordentligt över vintern. Nu trampar hon i riktigt fint och snart får nog Heléne lägga på en bromsvissla ;-) Vi klurar vidare på hennes delningar och ska nog få till att hon håller upp drag utan att stoppa djur om vi får nöta lite




Zekemannen överraskades och överraskade idag. Gick i lina och skulle få ett hum om att det är ok och till och med riktigt praktiskt att glida upp på sidan för att bromsa djur. Man behöver inte ställa dem öga mot öga hela tiden... Överraskade stort med att greppa idéen snabbt :-)



Rom tränade svårt idag med mycket drag som han från början skulle hålla upp själv, sedan fick vi en klurig bana att genomföra och då kom pet-fia in i bilden och började styra för mycket... Svår balansgång det där ;-) I det stora hela jobbade han riktigt bra, löste de kluriga partierna över förväntan men fick problem på andra sekvenser av banan. När andra tränar kopplar han av...


... till skillnad från den här gaphalsen som nästan gör så att det låter som på "den gamla gida tiden"...




2 kommentarer:

Helénes klotterplank sa...

Wow, vilken bild på Jossan! Var har den rättuppstående tripplisan tagit vägen? Och var kom den stilfulla tramperskan ifrån? Redigerad bild? Tror jag är KÄÄR! Kul att se en gammal man ta nya övningar så ambitiöst. Och Raringen!, så otrolig. Kommer att bli en fånflins sommar om jag får gissa.

Vall-Ewa sa...

Väldigt intressant och trevlig träning.
Bara att få höra er diskutera gjorde dagen hi hi..
Tack för bra miljöombyte åt mig.