söndag, september 28, 2014

Utställning

Nej, jag har inte börjat satsa på en utställningskarriär... Det skulle väl se ut det om jag ställde ut någon av de här hundtyperna... Jag tror inte att någon av dem skulle göra någon succé i ringen.

Däremot har vi ägnat ett par dagar till att ställa ut fårflockar på Sverigecupen. En landslagsuttagning med Sverigeeliten och på en fantastiskt fin besättning i Kungsör. Där är det levande får! ;-) På torsdagen hade mina utställarkollegor haft det slitigt - ganska lång transportsträcka med får som inte samarbetade och när de kom till en gräns farligt nära hämtplatsen stack de om de fick chansen. Eller så tog de chansen ändå.
Lite pirrigt alltså, här skulle vi nog få bekänna färg ordentligt.
Fredagens hämt låg närmare hanteringen så det var inte så lång transportsträcka. Vi ställde ut med en människa som drev ut fåren med en hund som backup bakom om fåren försökte vända tillbaka - och sedan fyra hundar som var hörn i en box där fåren stod i mitten. Det fungerade jättebra.

På lördagen var det dubbelhämt. Då krävs det timing. När hunden kommer upp till andra hämtet ska fåren vara på plats, men man kan inte ta ut dem för tidigt. Dessutom hade vi en rejäl transportsträcka på första hämtet där vi skulle gå minst 200 meter. Med erfarenheterna från torsdagen kändes ju det spännande. Det löste sig jättebra. Rom gick ut med djuren, My höll draget till vänster och jag höll högerflanken. Sedan lämnade vi av djuren till Waivi, Sven och Lennart som höll djuren till första hämtet och sedan hann My och Lennarts Cap tillbaka och stänga två hörn till andragruppen som Meril, Monika och Magnus kom ut med. Det krävdes med andra ord ganska mycket folk och hundar men å andra sidan blev det väldigt lugnt eftersom vi sällan behövde skicka hundarna på stora flanker för att täcka.

Sällan man har så många utställare involverade - det brukar inte bli bra. Men på de här fåren fungerade det bäst.
När sista hunden hämtat andraflocken kunde vi pusta ut och konstatera att vi hade skött vårt jobb. Nu återstod bara att åka ner till tävlingsområdet och se hur det hade gått.Vi hade ju bara sett en liten del av banan. På femhundra meters håll är det svårt att se hur det går i sorteringen.

Riktigt trevligt hade vi iallafall, både på dagen och på kvällen hos Madde.

Four  fick följa tävlingen via parabol.

 


Idag var det back to work på hemmaplan. Mocka, halma, fodra och Zeke fick göra en insats. Sedan blev det en sväng till Solvarbo Marknad och faktiskt en tupplur på eftermiddagen.


Rom har inte jobbat särskilt hårt fysiskt men vi avverkade ganska många meter igår. Däremot har han fått använda hjärnan en hel del och han har klarat det utan bekymmer. Äntligen känns det som han är på väg tillbaka till den fina form han hade innan magsjukorna. Det dröjer ett tag till men han har inte så många tunga uppdrag i höst heller vad vi vet. Det är förstås bra om formen och fysiken är god när kalvarna ska in från betet men eftersom det dröjer innan slaktbilen kommer och hämtar de stora tjurarna dröjer det några veckor ännu.



Inga kommentarer: