tisdag, juni 26, 2007

kurs igen

Heléne http://www.elgemyr.se/ hade kameran med så det finns bildbevis i hennes blogg. Riktigt kul är det att det görs framsteg på alla fronter. Hundarna går framåt och förarna går framåt :-)
Igår hade jag en ny plan. Fanny fick börja med ett kort-kort pass på hela flocken, sedan fick hon titta på när Heléne och Lexa vallade hela flocken och sedan fick Fanny ett nytt försök. Fanny blir mer och mer intresserad, även om hon fortfarande ger ett avvaktande intryck. Vi får fortsätta så här men igår fick hon vara i lilla fållan sista vändan och hon flyttade djur där också *sådärja!*
Lexa fick också jobba på stor flock eftersom jag hade en teori om att det skulle peppa henne och det fungerade. Tanken var att hon själv skulle få upptäcka att hon behövde skynda sig för att täcka flankerna "give her a reason to hurry" som Bobby the best Dalziel säger ;-) Det resulterade i att hon började trycka mer även i drivningarna och blev mer beslutsam. Heléne får fortsätta att träna varierat med flanker i och ur balans varvat med korta fösningsövningar - kanske mot ett hörn under veckan, så ska vi låta Lexa jobba med större flock även nästa gång. Jag tror att det passar henne ypperligt just nu. Frihet under ansvar.
Doodles fick också testa stora flocken. Där var anledningen att jag ville se vilket rörelsemönster som kom fram på lite större yta. Igår blev det mycket flanker eftersom hon gärna vill gå lite för långt upp på sidorna och stoppa, men när Patrik styde upp drivningen såg det väldigt lugnt och kontrollerat ut. Dock behöver vi få mycket mjukare starter på henne så det hoppas jag att de jobbar på hemma.
Vic var i lilla fållan men med (för honom) nya får. Första rundan en tacka och fyra-fem lamm varav några bagglamm som blängde surt på Vic. Det visade sig vara riktigt bra eftersom Vic blev lite låg av pressen och lyssnade bättre. Där är det egentligen stoppen som är det största problemet, vi behöver befästa flankerna bättre men de är ok nu. Andra rundan hade han snällare får och då blev han genast lite mer självsvåldig och gissade lite.
Lizzi gick runt fåren lugnt och balanserade dem till Anna-Lena. Jag gick in och markerade att hon skulle hålla ut bakom fåren två gånger - sedan uppförde hon sig exemplariskt. Visst är det med viss explosionsrisk med Lizzi, hon förivrar sig ibland och kastar sig in, men det är milsvid skillnad på henne nu och för bara tre veckor sedan. Tyvärr kommer hon nog alltid att vara en hund som man måste ha "tummen i ögat" på.
Riktigt imponerande jobbat av deltagarna, inte trodde jag att jag skulle våga släppa dem på tackor med lamm så tidigt :-)

Missa inte de snygga bilderna av Lillehund som Lasse Bergkvist har tagit! http://web.telia.com/~u74701590/zeke.htm
Första sidan är även uppdaterad med en i allra högsta grad aktuell bild ;-)

Inga kommentarer: