söndag, november 16, 2008

det kunde bli sämre

Jag trodde inte det, men det gick.
Efter gårdagens röra hade jag en from förhoppning om att fåren skulle vara lugnare och att vi skulle hitta lite arbetsro där ute...
Det visade sig vara ännu svårare idag. Fåren verkade inte vara lika springiga men det var drag åt ännu fler håll (nu ville de ut också, det ville de inte igår). Många hundar var olydiga och vägrade släppa upp fåren mot draget och fåren sprang... jäsiken vad de sprang. De hundar som hade ett jämnt flyt och kunde jobba på djuren med ett jämnt tryck (Zeke har glömt att han gått den kursen) gick jättefint men vi andra hade problem. Zeke har dessutom fått för sig att han måste komplettera det där jämna, hårda trycket mot djur med en inte helt oansenlig fart så det händer saker när vi är ute...

Idag lyckades vi med några nya saker:
På framdrivningen försökte fåren fly in i en dunge, ett av lammen (vi tävlade på fyra lamm eller i alla fall var det så det var tänkt, mer om det senare) bestämde sig för att den inte tänkte vara med, Zeke laddade järnet för att komma ikapp henne och sedan vet jag inte vad som hände men tackan gjorde en volt och Zeke också. Domaren såg tydligen inte heller vad som hände så vi fick fortsätta. In med fåren mot banan igen, kors och tvärs, samlar ihop oss hyggligt men i början av fråndrivningen blir det kaotiskt och stökigt och på krossen hamnar fåren i den där numera berömda dungen igen och Zeke trixade den del för att få loss dem, någon enstaka sekvens går fåren lugnt och Zeke är med men direkt han flyttade sig i sidled så drog de... När vi missat även andra grinden för att Zeke inte på några villkor tänkte gå vänster och ta upp dem mot draget så ropade domaren att poängen var slut. Det visade sig vara tur det; för när jag skulle ta av fåren av banan var de bara tre! Vi hade tappat en som stod och gömde sig i dungen! Varken jag eller domaren såg att det hände men jag såg ju att Zeke tvekade en gång (och det var inte mycket tvekan i hans agerande för övrigt den här helgen...) så det var absolut då han lämnade henne åt sitt öde.

Utgångarna som varit ett bekymmer i år är det inga fel på och upptagen är också ok. Han börjar tänka själv och korrigerar sig själv när han ska starta fåren så det blir nog bra. Med hård träning och en massa erfarenheter blir nog resten också bra ;-)

Grattis till alla som gjorde fina rundor, det var jättekul att se att det faktiskt gick :-) Bud har varit med och visat publiken vilken fantastisk koll han har på hela arrangemanget. Han har vallat som en tok i bilen och i koppel och är ganska trött nu. Rom har minglat. Han går mest runt och är söt :-)

Tusen tack vänner som berikat vår helg! Riktigt trevligt hade vi och den där bastukvällen i januari... ja, vad tusan... vi ska bara träna lite först! Tusen tack Lisbeth för gästfriheten, vi blev suveränt omhändertagna.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Oj.oj,oj. Det hände mycket på den tävlingsbanan. ;-)
Kanske ska man börja med kantarellsök istället.
Det verkar betydligt lugnare. / Heléne

Anonym sa...

Vi var bara där halva lördan & då fastnade jag uppe i hanteringen. Sen var det som vanligt när hussen är med, vääldans bråttom hem så vi for direkt det var slut.....

Trist att ni inte hade flytet med er i helgen, e bara att ladda om & ta nya tag till våren. Och du, då har du ju TVÅ stycke hund att vinna med! 2009 kommer bli sååå jääädra kuul! ;)

Linda & Lad

Anonym sa...

Tack själv Ewa. Det var jättekul att ha er här.
Med tanke på resultatet så får vi köpa några fler flaskor rosa champagne till nästa tävling. Vet inte om vi ska vara ledsna eller glada för det för den är ju ganska god ;-))

Tack för bilderna. Blev riktigt nostalgisk när jag såg dem.
Vi ses snart igen hoppas jag.

Lisbeth

Anonym sa...

Vilka svårigheter ni har råkat ut för.
Det är bara att ta tjuren vid hornen och ut och stångas igen.
Ewa J

Anonym sa...

Ni kommer att slå oss alla med glans nästa säsong. Zeke är en riktigt häftig hund att se, sköt om er så ses vi nästa säsong.