torsdag, augusti 14, 2008

invallning


I tisdags kväll var jag och Zeke till Heléne och Lexa och fortsatte övertalningen av deras får till att bli medgörliga får som går undan snällt för hund och håller ihop i flock. Vilken skillad mot förra gången! Zeke var på kollo hos Heléne på dagen så att han slapp sitta i bilen när jag jobbade. Tack för det, Heléne! När jag kom dit hade Ewa & Tea och Heléne och Lexa redan börjat, så nu var det tre hundar som fick dela på jobbet. Bra, eftersom hundarna blir trötta av att aldrig få något gratis av fåren.
Här är bilder av alla tre ekipagen. Först "husfolket" Heléne och Lexa. Lexa flyttar verkligen djur, men hennes orutin gör förstås att tålamodet tryter ibland och hon blir väldigt, väldigt trött av sådant här grovarbete

Sedan Ewa och Tea. Som ni ser är inte djuren särskilt stressade eller rädda ;-) Det såg inte ut så här hela tiden - Tea hade lite jobbigt med den tacka som utmanar mest, men för övrigt flyttade hon djuren bra.och här är Zeke och hans matte. Fåren (även ett par lamm) vänder upp mot honom och testar, men den här gången vände de och gick istället för att stå kvar och slåss eller bli backade runt hagen. Ett par gånger till så kommer det att gå hur bra som helst att träna på de här fåren. Zeke är underbar till sådant här jobb. Han försvarar sig utan att tappa tålamodet när han blir attackerad, men så fort djuren lugnar sig kör han ner huvudet och går "ok, då går vi igen då"... Vänder de sig inte om för honom backar han dem och hans tålamod verkar vara oändligt.

Tack Heléne för att vi får vara med och verkligen lära oss läsa får. Jag måste hela tiden överväga om jag ska lägga hunden (eller flankera honom) eller om han blir attackerad när han släpper trycket. Jättenyttigt! Fler bilder finns på http://www.blogtown.se/blog.php?date=2008-08-13&id=tyra

2 kommentarer:

Anonym sa...

Zeke!!, vilken talang han är! Önskar världen kunde se honom i den här situationen. Oootroligt begåvat, starkt, envist och stabilt arbete av en hund vars matte ibland kallar honom annat...hi,hi.
Heléne

Anonym sa...

Håller med om att Zeke är otroligt duktig.Hans jobb skulle verkligen fler få nöjet att se.
Honom ska man hålla sig god med.
(Fråga Tea han står högt i kurs hos henne nu)
Vi håller tummarna igen att ni lyckas på tävlingarna.
Ewa o Tea