onsdag, juni 23, 2010

Kursdag 3. Borlänge. Nöt - och... lite kvällskurs

Ojojoj, en dag till med sol och nu är till och med mina ben röda. Idag var vi hos Christine och vallade nöt. Från början åtta kvigor som inte gav hundarna en meter gratis. Några ifrågasatte hundarna (men utan att vara dumma, de fortsatte bara äta...) och de stannade, åt eller lade sig ner när de fick chansen. Här visade det sig om hundarna orkade stå kvar eller inte.. Första principen idag var "hundarna ska stå för vad de gör" dvs de ska stå kvar och visa kvigan var obehaget kom från och inte nypa till i farten och vara borta när kvigan tittar upp. Sedan handlade det mycket om att spara på hundarnas energi, jobba smart och tänka sig för.
Zeke skötte sig bra. Han har inga problem att trycka igång djur lugnt och om han markerar mot en näsa så står han för det mesta kvar. Det finns lägen när han "spexar till det" men dem ska jag försöka hinna förutse och stoppa honom. Han höll ihop djuren fint och jobbade lugnt, men den knäppskallen eyeade i utgångarna! På nöt! Så otroligt obegåvat! Peter tipsade om att det på tävling skulle vara bra om jag fick Zeke att markera i ett ben istället för att gå fram men det satt hårt inne. Här biter vi inte i några ben ;-)
Efter lunch bytte vi flock till ett gäng med sex kvigor och nu blev det annan vallning. Från att ha fått jobba för varje steg handlade det plötsligt om att hålla ihop tre par. Vi fick ihop dem till en prydlig flock och jag myntade kaxigt uttrycket "man får den flock man förtjänar". Jag bjuder på den och förstår att jag kommer att höra den efter någon tävling framöver :-)

Trött, nöjd och solröd åkte jag hem och sedan var det kursdags här hemma. Pust! Det gick riktigt bra. Jag var trött innan vi började men sedan tog vallningslusten överhanden. Någon annan som åkte hem nöjd var Gunnel och Snucke Raring som tog ett cert och vann på 104 poäng idag. Rackarns vad bra!

Imorgon är det sista kursdagen - på nöt igen. Både Zeke och Rom går nog i morgon. Det ska bli spännande.

1 kommentar:

Monika sa...

Åh vad kul att gå pånöt kurs!!Alltid kul att prova på nått "nytt" ;-).
Vilken Christine var det ni tränade hos? Ha det bra och kämpa på :-)