söndag, juni 03, 2012

Lite, lite bekymrad...

Helgen har verkligen varit trist när det bara regnat och regnat. Det har inte blivit så mycket tränat, mer än varsitt pass för grabbarna i samband med att vi hämtat hem kalvarna för kraftfodermatning. Eftersom får och kalvar går i samma hage kan det bli riktigt varierad träning; hämta bara kalvarna - lämna fåren, ta alla och kom in i flocken vid lämpligt tillfälle och styr bort fåren, ja, det gäller att fånga tillfället.
Igår var det Rom som fick jobba lite. Kalvarna sprang till fåren men jag lyckades få in hunden i den lilla lucka som ändå fanns och sedan var det ju "bara" att komma med kalvarna - och lämna fåren. - Det gåååår inte, sa Rom... Men med lite bister övertalning så kom han prydligt med kalvarna i en stor krokig framdrivning där de först gick till grindhålet och sedan följde staketet tillbaka så att de kom tillbaka till fåren men på rätt sida staketet. Svårt igen för Raringen att lämna fåren ;-) men mycket bättre. När kalvarna åt skickade jag Rom på en lookback och körde lite raka fråndrivningar på hela flocken.
Det borde väl inte vara så svårt? Men nu slog den där överdrivna känslan till igen och det var något som inte passade herrn. Pust! Jag får högt blodtryck av sådan träning! Nåja, jag vann :-)

Idag körde jag Zeke istället. Hämtade alla, delade av fåren och vände dem. Fråndrev lite och han jobbar fint på större flock, lite mer nöttouch liksom och det gör inget att han travar lite bakom, vilket passar honom ypperligt. Skickade honom på några svåra hämt mellan grupperna där han faktiskt orkade springa på ända runt trots att han hamnade i diken, under staket och diverse andra kritiska stopp-märken. Däremot var det en och annan vissla som helt försvunnit ur hans ordförråd och han fick något anfall av "tänker-inte-alls-trycka-dem-över-diket-när-de-säger-att-de-inte-vill" men i det stora hela jobbade han bra.

Eftersom han ändå var blöt och skitig tog jag med Rom också och skulle dra en repa med fyrhjulingen och låta dem springa på ordentligt. Det var då den där bekymrade rynkan dök upp i pannan. Zeke kändes inte alls fräsch :-( Visst hade han nyss sprungit en hel del och det är säkert väldigt tungsprunget i hagen nu, men ändå... Det är inte alls likt honom att vara tung i steget och bli så trött. Jag lät honom till och med åka hem. Jag tyckte inte han rörde sig rytmiskt heller, men hur jag än glodde på kvällsrastningen kunde jag inte se några fel då. Kanske var det bara mycket mjölksyra? men ändå... obekväm känsla i magen! jag kommer att hålla ordentlig koll på honom närmaste dagarna.

Nu är det jobbdags igen men lagom vecka med ledig onsdag. Om det kunde bli uppehåll en dag eller två vore det ju trevligt.

1 kommentar:

Helénes klotterplank sa...

Nej,Nej, NEEEJ!!! Inte nu igen! Håller tummarna stenhårt!!!