måndag, juli 05, 2010

Södertäljetrakten

I torsdags morse kom Heléne och Lexa och plockade upp oss i Subban. Förutom jag, Zeke och Rom skulle det också in rätt mycket packning. Ett par kamrater som var till Wales nyligen hade en ansenlig mängd packning hos mig och nu skulle den återbördas till de rättmätiga ägarna. Mina grabbar intog buren och Lexa skulle få gotta sig i baksätet – det som blev kvar av det efter packningen…
Nåja, iväg kom vi och till Eknäs Gård hittade vi. Torsdag – fredag var det IK-1 och lördag – söndag IK-2. IK-1:orna var jämna och bra. I värmen var vi oroliga för hur tröga fåren skulle bli eftersom de skulle gå i fyra dagar, men de höll förvånansvärt bra och flockarna var otroligt jämna. Lexa gjorde en fin runda, men blev lite het i delningen. Dessutom h-a-t-a-r Lexa den typen av får ;-) och hon hade inte haft något emot att sätta dem ordentligt på plats – där rök en del poäng men hon höll sig i skinnet. Rom gick så otroligt fint :-) Inte alls påverkad av mattes nervositet eller ny miljö, han tuffade på precis som han brukar. Jag blev lite passiv i delningen så den tog lite tid men vi hann med allt och jag lämnade banan saligt leende över min fina hund. Det saliga leendet försvann när jag insåg att jag hade tappat sju (!) poäng på drivningen som gick så fint – men jag måste ha missbedömt linjen fullständigt. Suck men absolut inte hundens fel. 82 poäng och åttonde plats slutade vi på ändå.
På kvällen tog vi vårt (och kamraternas) pick och pack och åkte till Gunnel där det serverades mat och dryck. Skönt att bli ompysslad…
På fredagen hade jag och Rom en oroligare runda. Jag hade känslan att fåren hela tiden var på väg någon annanstans och fick hela tiden parera, men höll fåren på linjen den här gången. Däremot måste vi träna framdrivningar där han verkligen styr. Nu tog han inte riktigt styrning så vi hade bara 37 på hämtet (att jämföra med torsdagens 45). 76 poäng totalt men en blygsam placering. Totalt sett är jag jättenöjd med Rom och det ska bli så himla kul att tävla honom framöver. Lexa hade 77 poäng men jag minns banne mig inte den rundan… På kvällen åkte vi till Vickan och tränade.
Lördag och IK-2. Sned framdrivning, tre djur och singling. Kort hämt men lång cross. Varmt, varmt, varmt. Fåren gick inte om de inte behövde men rann på bra för dem som fick ”rulle” på dem, men många hundar tog slut och fältet var som en gryta i värmen. Zeke skickades vänster eftersom han då skulle stannas kort (om han skulle börja smyga och eyea vet jag inte hur många kommandon jag skulle behöva ge för att få honom att slå över). Han pinnade på jättefint utan trams och lade sig direkt på signalen, startade djuren lååångsamt (så att de rann iväg lite i sidled) men kändes sedan ok. Märkligt nog var han seg (!). Jag hade fördröjning på de flesta kommandon och hade svårt med timingen (värre än vanligt) eftersom han inte reagerade som han brukar. Drivningen kändes som en strid. Jag slet för att hålla fåren på linjen och lyckades hyggligt, men det är tungt när hunden inte riktigt är med på noterna. Min plan i singlingen hade kanske fungerat om inte hunden hade lagt sig självmant 40 meter bort och avvaktat istället för att komma in med djuren. Singlingen blev svår och tog tid (och Zeke ledsnade och skrämde isär djuren när han kom in) men när vi kom till fållan hade vi ett kalasläge. Ett får hade huvudet inne i fållan och alla tre hade helt rätt kurs och jag har svårt att se att vi hade kunnat misslyckas med en tiopoängare där men då tog tiden slut. Lite snopet, men med 59 p så kunde vi ha eller vara utan de poängen. Jag var djupt missnöjd men fick en tillrättavisning (tack!) av coachen och såg sedan rundan med lite andra ögon. Lexa gjorde en fin runda, hade en riktigt fin början på drivningen men blev tveksam och lite frågande när de närmade sig grinden. De är riktigt vassa på delning och fålla, de där tjejerna. Fullföljd runda och 64 poäng, bra jobbat!
Söndag och ännu varmare! Rak framdrivning och en ränna i vinkel. Heléne startade först och det visade sig att framdrivningsgrinden var felplacerad så hon fick ett märkligt hämt. Lexa var hetare och Heléne fick kämpa för att hålla fåren på plats men de knallade runt, klarade rännan och singlingen och kammade hem 64 poäng igen. Jämna! Skickade Zeke vänster igen och han pinnade på fint, men lade sig pladask där jag hade stannat honom på lördagen. Hm! Skickade vänster igen och han tog den fint (fortfarande inget trams) men stannade kort, jag envisades med att ge honom ytterligare två vänsterkommandon för att få honom rätt men fick domarkommentaren ”lita på hunden ”. Hur i he-e ska jag kunna det? Nu startade han dem hyggligt rakt men sedan blev det fart. Jag tyckte att Zeke var öppen i huvudet men efter ett stopp mitt på framdrivingen var fåren klart flyktbenägna. Första benet var kaos. Fåren sprang och Zeke sprang och han sprang för långt så att det blev slalom. Plötsligt fick jag stopp på honom så att fåren skenade rakt mot grinden så jag lät dem sticka och skickade hunden för att svänga dem när jag trodde att de var förbi grinden. Problemet var att de var lååångt förbi grinden och att skogen var nära så Zeke hann helt enkelt inte ikapp dem utan vi tappade dem. Nåja, inte mycket att göra åt. Jag hade inte kunnat göra så mycket annat, mer än sett bättre ;-)
Vid lunch avbröt vi vår resa och styrde kosan hemåt. När jag kom hem hade jag mindre än tio minuters rast innan höpressaren dök upp och sedan körde vi hö med stor hjälp av goda grannar i fem timmar. Jisses, nu har fåren mat så de klarar sig i vinter :-)
Vilken helg! Vi har haft roligt och Gunnel har sett till att vi fått mat och husrum, träning och trevligt sällskap. Att åka med Heléne är roligt, vi ser olika saker i rundorna och om vi får surra tillräckligt täcker vi ganska bra hur det var ;-)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för sällskapet. Hoppas det blir fler utflykter framöver. Men kanske med mindre packning och vänligare vallväder. Riktigt skoj!
Heléne o Lexa

Anonym sa...

Låter som en bal på slottet!Sture- Marie

Anonym sa...

Det var härligt att se Rom på tävlingsbanan !!
Stolt mormor

Anonym sa...

Det var härligt att se Rom på tävlingsbanan!!
Stolt "mormor"