söndag, oktober 23, 2005

dagens tema; vitt

Det var vitt ute när jag vaknade i morse. Det är väl inget annat att vänta den kommande tiden, förstår jag... Det har snöat hela dagen men det ligger bara någon centimeter på marken och knappt det. Jag har inte lagt om till vinterdäck, vi får se imorgon när jag ska till jobbet om det var ett dåligt beslut. Det var det förmodligen, men jag prioriterade att mocka ut ströbädden i fårboxen (snart klart nu, kanske en timmes jobb kvar :-) ) så att jag kan ta hem fåren från betet.
Hästarna fick flytta hem idag. De har visat de senaste kvällarna att de tyckte att det var dags att komma hem till vinterhagen. Märkligt nog ville de inte alls in i stallet, men det var tydligen viktigt att vara hemma på gården nu när kvällarna är långa och mörka.
Den lilla vita hunden fick träna lite hos Peter igår. Det gick ganska bra. Först körde vi lite på en större grupp lamm (åtta stycken ungefär) och då gick det lugnt och fint. Sedan plockade Peter och Tommie ut fyra lamm och då blev det svårt... Lammen delade sig och Zeke blev förvånad när de inte sökte sig tillbaka till varandra. Eftersom Lillehund inte riktigt knäckt koden med att gå runt får med bra avstånd så tryckte han de två han vallade längre och längre bort. Det verkade inte bekomma honom särskilt... Han fortsatte att driva på och Peter konstaterade att fråndrivning inte skulle bli något problem ;-)
Efter diverse kaos där Zeke blev uppspelt men ändå uppförde sig så fick vi lite struktur på träningen och Peter hjälpte mig med en övning som tränar upp hundarnas attityd och de lär sig göra rörelserna rätt, utan att man behöver bråka med dem. Zeke snappade den övningen direkt, det var värre med matte som inte hittade timingen på en gång. Hans högerflanker är helt ok, vänster är lite sämre. Drivet behöver vi inte vara oroliga för...
Jag testade övningen på Bud hemma idag och han fattade verkligen ingenting. Han är helt fel tränad för att fixa den där övningen, men det ställde stora krav på att han skulle tänka själv och när jag hjälpte honom med kommandon så han visste vad jag förväntade mig så glimtade han till med en del fina saker. Mammas Rex, som är en hund som är svår att få ur balans och gärna vill hämta i alla lägen, gick jättefint däremot.
Nu väntar en stund framför teven och sedan är det en ny arbetsvecka....

Inga kommentarer: