söndag, februari 15, 2009

lååångt inlägg om bra helg

Ok. i fredags var det fredag den 13:e och jag brukar inte bry mig om sådant. Ett megastort bakslag på jobbet som dessutom avslutade en tidigare bra dag gjorde dock att det kändes riktigt träligt.

På lördagen stod det årsmöte i Södra Dalarnes Vallare på schemat. Jag blev omvald som ordförande - kul! Allra roligast var att mamma Majsan fick priset "Brategårdens vandringspris" för att hon alltid finns på plats och är att räkna med, trots att hon inte tävlar själv. Välförtjänt!
Efter mötet följde Helen och Marie med hem och tränade lite i kalvboxen. Jag tror att de, liksom vi andra som varit där, blev glatt överraskade över hur nyttig den träningen är. Både Rom och Zeke har utvecklats massor där. Jag måste få skryta lite om mina får, de är verkligen toppen. Trots att (eller just därför?) det är så ont om plats så läser de hundar och reagerar ögonblickligen på dåliga rörelser och taskig attityd. Lika snabbt är de lugna och medgörliga när hunden är ok. Jag tror stenhårt på att hundarna lär sig mest och bäst av får som ger rätt respons.

Idag har vi tränat hos Christine. De fåren är också ärliga och bra, även om de är lite för tama för min smak. Men det är jag, mer än hundarna, som har svårt att hantera det - så det är nyttig träning för mig. Idag var det kalasväder med strålande sol och bara några kallgrader. Vindstilla och ett träningsgäng som verkligen var på hugget (oavsett vinintag i går...). Det var riktigt bra tränat på alla håll idag. Ingen som fegade ur och tränade enkelt (skulle vara jag med Rom men han hade svårt nog med de yttre förutsättningarna så det var tillräckligt svårt ändå) utan alla kämpade (och då menar jag kämpade!) tappert med det som respektive ekipage har svårt för.

Lexa jobbade hårt med att hålla fråndelade djur och där har det hänt massor på en vecka. Från att ha varit stressad och het så har hon växlat ner till att göra uppgiften - fortfarande med lite för mycket fart, men utan stress och överslag. Matte förjar få bra koll på visslan nu.

Zeke gladde sin matte idag. Nu jä-r är det tryck i honom - till och med i flankeringarna! Idag var första gången någonsin som vi körde ren flankträning utan att han surade ihop. Han tog inte ens alla "där"-visslor utan fortsatte glatt med sin flank! :o) DET har vi inte varit i närheten av före förra helgen när det kom fram. Sista rundan skulle vi sortera bort de grå tackorna och då höll jag på att bryta ihop på de tama och hungriga fåren som jag inte alls fick någon press på. Sådana får kommer på tävling så jag måste helt enkelt lära mig hantera dem... Trots att det tog otroligt lång tid så höll sig Zeke cool och gjorde vad jag kunde begära av honom - och lite till. Det är skönt att ha en hund som räddar en när man är på väg att tappa iväg "fel" djur...

Rex och Majsan jobbade hårt och stackars Majsan fick kritik av oss andra att hon safe-kör honom. Det ser så enkelt ut men när de fick en given uppgift så blev det tydligt att hon stannar hunden lite för kort hela tiden och låter det bli för stora svängar.

Kristinas Maze hade inga planer på att flankera ur balans eller drag och de slet hårt sista passet - och fick till det riktigt bra. Det kommer att gå fort för dem att lösa den knuten nu när matte fått lite träningstips.

Tea fick också bra träning idag. Dagens guldstjärna går till Ewa för skarp konsekvens. Idag var det verkligen svart eller vitt; bra eller dåligt. Det finns ingenting där emellan. Tea är inte helt lättövertalad men när Ewa hade övertygat henne gick hon sååå bra. Det finns en liten djävul långt där inne ;-)

Vic har en förmåga att alltid "jag ska bara" rätta upp situationen (enligt hans sätt att se på hur den ska vara) innan han har tid att lyssna. Där finns det alla möjligheter att tappa humöret men idag visade Christine att det som vanligt i hundträning är bättre att vara smart än att vara arg. Det är så lätt att ledsna när man tycker att de lyssnar dåligt men det blir sällan bättre av att man är arg... Vic visade förresten upp några rörelser idag som jag inte sett tidigare. Bland annat i fösningen hade han några klockrena flanker som han inte alls visat tidigare. Det kommer att ta tid, men fortsätter matte jobba så fokuserat som idag så kommer det att bli riktigt bra.

och så var det Rom. Idag var det svårt; han får lite panik när han tror att han kommer att tappa fåren och då har han otur när han tänker ;-) Men han har fint fokus nu och tänker ofta väldigt rätt när han jobbar "på andra sidan" fåren. Han kan - som sin morbror - fastna lite i att han driver djur och inte riktigt släppa i flankerna efter en drivning, men det ska vi nog få ordning på. Det där med att han får panik jobbade vi en del med idag. Jag satte honom i många sådana situationer och han tar hjälp om jag bara får till timingen. Ett litet bara där...

Nu har vi ätit söndagsmiddag och det återstår bara att göra kväll ute. Tjurarna ska få mockat och ny bal så Zeke har ett pass kvar. Han sover gott just nu...

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ewa!
Grattis till Ordförandeskapet!!
Och ett Bamse-Grattis o . Kram till Majsan! Äntligen! Det var välförtjänt!
Från oss i Kolpelle

Anonym sa...

Håller med om att Majsan verkligen är värd utmärkelsen. Även glad att du forsätter att vara vår ordförande.
Vilken superdag det blev med strålande sol och goa träningskamrater.
Skulle sätta mig ner och se lite fotboll på teven men bara somnade hela tiden.
Ewa o Tea

Anonym sa...

Bra att du fortsätter som ordförande, du sköter det jättebra. Och Stort Grattis till Maj, kan inte tänka mig någon som förtjänar det bättre än hon./Mona

Anonym sa...

Tack för ytterligare en bra träningsdag! Härligt att se era framsteg i vallhagen. Zeke blommar och Rom tar jättekliv på utbildningsstegen. Ska bli så kul att fortsätta följa utvecklingen. Just nu saknar jag barmark, värme, mindre bylsiga kläder och YTOR!!! Men först kurs.
Heléne

Anonym sa...

ha,ha, läste din kommentar på min sida. Ibland är vi lite lika (fast vi kanske inte tror det) Skulle kanske gå en kurs i att handtera stressiga situationer?? Att vara l-u-g-n, strategisk, planerande och konsekvent löser många svåra uppgifter sägs det. Men vad f-n, lite hets livar upp tillvaron. Eller??
//Samma som ovan.

Ewa sa...

hmpfr. Såg ni inte hur "l-u-g-n, strategisk, planerande och konsekvent" jag var när jag började sorteringen? Det var tålamodet som tröt. Ganska tidigt, det medges, men jag FÖRSÖKTE vara smart och planera. Ibland är det inte tanken som räknas...