tisdag, augusti 28, 2007

Kurs igen

Den här gången var vi hos Gunilla. Det kändes mycket märkligt att åka till kursen utan hund... Vi hade hyrt in Christines Fox som vaktmästare eftersom mina hundar fortfarande lever i "karantän". Det gick alldeles utmärkt med Fox, ibland lydde han tom mig!
Doodles var lugnare än sist men fuskar en del. När hon går fint är hon ruggig men hon behöver fortfarande en del hjälp. Där gäller fortsatt tragglande med flanker och tempot i starterna rakt fram. Dessutom behöver hon lära sig att gå ur draget, där har hon ganska bestämda uppfattningar. Fösning kan hon träna i lina eller korridor så att husse får lite hjälp att ha henne kvar bakom fåren. Bästa sättet att ha koll på fåren är att gå mot huvudena, är Doodles melodi.
Lexa skulle växla mellan fösning, drivning och flanker och vara noga med att hon skiljer på rörelserna. Heléne skulle dessutom träna vidare med visslan. Det blev inte riktigt så... Lexa gick igång och hade en väldig massa egna idéer om hur träningen skulle gå till och när det blev lite kaos i början av hennes pass präglades hon av en stor portion "kan själv". Kaoset var inte hennes fel. Det var undertecknad som fick för sig att det skulle gå bättre med färre får och vi försökte stänga in hälften i fållan, men de kastade sig ut så att grindarna for som plockepinn. Inte lätt att hantera för en liten hund ;-) Heléne gjorde ett jättefint jobb med att få tillbaka Lexa i rätt sinnesstämning så de fick avsluta med jättesnygga drivningar :-)
Vic var också på "kan själv"-humör. Tog inga stopp och försökte fly från pressen. Det blev lina på... Den hämmar honom lite i sidledsrörelserna men han var inte dummare än att han tog stoppen mycket bättre med linan på. Jag hjälpte honom med små ryck utåt i linan när Christine pyssjade iväg honom och det gick skapligt. Vi får fundera på hur Christine ska nå honom bättre, igår tog han inte åt sig särskilt i början. Men när hon ledsnar på hans trams och lägger ordentlig press på honom blir han mycket, mycket lugnare och koncentrerar sig på att göra rätt. Svart eller vitt!
Fanny jagade och busade korta stunder men vallade egentligen inte alls. Hon söker upp tryggheten hos husse varje gång hon gjort små ansatser till att jobba på djur. Roligt att höra att hon faktiskt föser korna hemma med bättre fokus. Hon får fortsätta så och förhoppningsvis tänder hon i lite mer under vintern.
Bilda gick runt lite i lilla fållan och såg ganska ointresserad ut. Sedan fick hon vara ute och balansera lite med mig som ankare i linan. Hon försökte med en inrusning, sedan gick hon riktigt fint. Hon har inga dumheter för sig och hon är mån om att få med alla djur.
Lizzi gjorde två jättefina pass i lilla fållan. Lugn, koncentrerad och inga dumheter! Hon balanserade och Anna-Lena gjorde ett kalasbra jobb med att behålla hennes lugn och fina attityd. Ett par gånger fastnade hon lite i sitt eye när tackorna ställde upp sig mot henne men hon lyckades bryta det utan att explodera :-) Riktigt kul att se!
Stor uppslutning idag, alla på plats! Nästa gång är vi hos Ewa Jakobsson i Borlänge och testar nya får igen. Sedan har vi kursavslutning hemma hos mig veckan därpå. Till dess har jag stora planer... ;-)

Lillehund har extremt mycket spring i benen nu! Pigg, glad och studsande :-) Han har fått ett fult sår under ena ögat, först fick Tam skulden men jag tror snarare att Lillehund sprungit in i något. Det var bara en tidsfråga egentligen, som han far omkring... Han tuggar på Bud och han släpar omkring katterna... Lite träning skulle nog inte skada ;-)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Oh, stora planer!! Vad månne det bli?? (VP-film och poppcorn kanske, hi,hi) Stackars Lille Hund han måste tycka livet är tråkigt just nu. Ingen träning, ingen kurs och ingen tävling. Hoppas såret läker fint och inte skapar mer oreda i dagordningen./Heléne o Lexa

Mona sa...

Berätta mera om hur han gör när han "släpar omkring katterna". Det låter spännande precis som dina "stora planer".

Ewa sa...

Jag kanske ska ta någon mer bild på kattmisshandeln som sker hemma... Zeke tar ett stadigt tag om Philles nacke, huvud eller rygg och så går han omkring och drar katten efter sig på golvet. Eller så lägger han sig och håller fast katten med båda frambenen och tuggar på kattens mage. Kolla på Scotts sida - där finns bilder. Zeke gör likadant...
När det gäller mina stora planer så håller jag dem för mig själv men lite examen ska det väl vara...

Anonym sa...

Ha ha ha! Har du spelat fotboll igen! Jag ser när du skriver hur du springer fortare än du förmår så du blir sådär framåtlutad. hihihihihihi
Dala Expo lät intressant. Hur har jag kunnat missa det.
Vi eldar med pellets och vill ha en ny panna.
Är inte cattledogen med längre på kursen?
/Mackan

Anonym sa...

Har du äpplen!!! Vi har inte ett enda! Jo två kanske på fyra träd. Vi våldtog dem med sekatören i våras och sen mördade jag getingdrottningen som flög utanför huset så vi fick varken getingar och då förstås inga äpplen heller.
/Mackan igen som hann glömma och fick läsa om...

Ewa sa...

jopp. Cattledogen är med på kursen, hon heter Bilda och uppför sig riktigt fint.