fredag, oktober 27, 2006

mera "Bonde söker fru"-tankar

I dagens Expressen har Katarina Mazetti skrivit en krönika om att hon känner sig medskyldig (via Grabben i graven bredvid, förstås) till att det över huvud taget finns kvinnor som söker till programmet. Krönikan var riktigt rolig och alla vi som har någon relation till en bonde kan le igenkännande. Krönikan hittar du på http://expressen.se/index.jsp?a=731535

Här kommer ett utdrag i form av en kom-i-håglista:
Detta bör ni veta, mina damer:m?Som bondhustru är det ni som ska dra cash till huset för man kan inte äta markvärde eller miljonsatsningar på silotorn. Gärna heltid men minst halvtid.
Kött från egna djur kan man äta, det är ni som får stycka och frysa in och laga och det kommer att finnas dagar när ni längtar er tokiga efter fiskpinnar men inte har råd, för förmögna lär ni inte bli om ni inte stöter på en oljekälla på åkern.
När ni vill kramas måste han tvätta gödselspridaren och under slåttern går han inte ens att väcka under den tid han är inomhus.
Det är ni som står för den så kallade markservicen, ni som skjutsar barn och tonåringar på mörka landsvägar till alla aktiviteter för det går troligen inga bussar där ni bor.
Bonden själv har inte tid för han arbetar. Jämt. Lyxbönder med anställda finns mest på skånska storgods.
Det är vinter, mörker och snöglopp en stor del av året och ni kan räkna med att alltid komma sist till fester/bio/föräldramöten för först måste man göra klart lagårn och det blir ni som går hem först för i morgon ska ni upp i lagårn igen.
Sommarsemestrar kan ni bara glömma och lantbrukets djur går inte i ide på vintern.
Era egna eventuella insatser kommer att osynliggöras med den i yrkeskåren vanliga könsblindheten: Arbete är sådant som utförs med Stora Maskiner.

Det där med att Centerpartiet hade motionerat om bigami för bönder hade jag ingen susning om, hade hussen vetat det hade han säkert röstat på C. Visst fungerar det med bara en kvinna men markservicen, hushållsgöromålen och samlivet kan bli lidande. I alla fall om kvinnan i fråga envist tränar sina hundar på lediga stunder när hon borde dammsuga, stoppa strumpor, göra korv eller klä sig i raffset ;-)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ha ha ha ha ha ha ha!
Tack för dagens skratt.

Hälsar Mackan

Ewa sa...

En kvinna i bekantaskapskretsen som för övrigt är gift med en inflytelserik centerpartist undrade om det jag skrev om bigami. Det nämns i Expressenkrönikan som du hittar en länk till i inlägget!