söndag, oktober 28, 2007

Bråfors Cup

är alltid lika intressant. Där kommer ett gäng glada klubbmedlemmar och alla undrar vad Erik hittat på.
Dagens övning var hämt. Sex ekipage i varje lag; hämta ett sextiotal djur och ta dem genom ett grindhål som var två meter om man hade dåligt ögonnått, de flesta av oss såg att det var närmare en och en halv meter... Parkera fåren i närheten av grindhålet och så hämtade nästa lagkamrat osv. Jätteroligt var det! Lagledaren i vårt lag hade en mycket märklig taktik och bestämde att Zeke skulle göra det enda långa hämtet på banan. Som sista hund skulle han ta tillbaka fåren diagonalt över åkern. Jomenvisst, sade jag. Han brukar ju pinna på och märkligt nog var jag inte ett dugg orolig för att han skulle fixa hämtet. Det som möjligen var lite mer spännande var att det var så många djur och att både hund och djur försvann ur synhåll efter halva framdrivningen.
Vårt lag började. Första hämtet avslutades med många får utanför, nästa hämt var ungefär likadant, Majsan och Rex plockade igenom alla får och Maria och Ing-Marie på slutet skötte sig också exemplariskt. Jag skickade Lillehund och han drog iväg stooort - han skulle i alla fall inte missa några får ;-) Rundade en liten holme med 100 m djup och tog sig upp bakom fåren. Startade hela flocken mycket lugnt och började jobba fram dem. Ungefär halvvägs såg jag att han inte tryckte ihop fåren tillräckligt, de började sprida ut sig "på bredden" och direkt efter det försvann de ur synhåll... Bara att vänta och se... Innan får och hund dök upp såg jag att halva gänget drog lite till höger från mig sett och de verkade inte ha någon hund med sig. Han kom med resten - lite till vänster. Eftersom de kom med god fart fick han ta dem till mig och genom grindhålet - klockrent. Sedan gällde det "bara" att få honom att vända och hämta resten. Zeke hade inga planer på att leta andra djur när han såg första gänget försvinna över ett krön. "hallå, tanten! vi tappar fåren!!!" Sedan insåg han att det var något annat jag ville och stack iväg efter resten, som just kommit på vart kompisarna tagit vägen... Vi tappade ut tre eller fyra på sidan om grinden innan Zeke hann stoppa dem sedan gick även den här halvan igenom klockrent. Jag försökte få pluspoäng för exeptionellt god djurhantering; eftersom hälften inte orkade springa med så fick de komma i sin egen takt. Dubbelhämtsträning alltså ;-)

Efter korvgrillning och fika tränade vi lite på hela flocken, ca 150 djur. DÅ kom Zeke på hur man skulle täcka kanterna och han jobbade asbra. Nyttigt!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken kul grej med de där hämten, låter det som iaf ;-) Alltid kul å göra nått annat än det vanliga.
Vår bagge kom igår, bild kommer under dagen bara det slutar spöregna ..............
//Kitty

Anonym sa...

Vilken kul grej. Tänk om man kunde fixa sånt här uppe. Här försöker man fixa både det ena efter det andra för en klubbs medlemmar men vad får man för det... Finns tydligen inget intresse alls. Nästa år skiter jag i allt tror jag.
Ha det så bra
Mikaela