torsdag, oktober 04, 2007

Märklig dag

För den som bor på landet och inte har så stora krav på underhållning har det här varit en givande och besynnerlig dag...
Hussen ringde och bad mig gå in i en jaktbutik för att köpa något oumbärligt tillbehör till nästa veckas älgjakt. Att gå in i en jaktbutik veckan före älgjakt var en märklig upplevelse. Det var inte många kunder i affären, men de som var där pratade desto mer. Om sjuttontaggare, tolvtaggare och att det inte fanns en enda sådan... (fattade inte ens vad de letade efter men den skulle ha en viss typ av GPS) i hela Mora - och därför hade de tydligen åkt till Borlänge för att upptäcka att det inte fanns en sådan... där heller. Till och med en video var igång i ett hörn, den handlade om älgjakt.
Undrar om de tror att de ska hitta älgarna med GPS?

Sedan åkte jag hem och räknade får. Hussen hade vid samma telefonsamtal som där han beställde den oumbärliga prylen meddelat att det var sex får lösa på gården. Är det lamm? frågade jag. Inget svar. Är de lurviga? Lammen är oklippta så det skulle vara en ledtråd. Det är fyra grå och två svarta, svarar han. Jaha?
Hem och räkna alltså. I hagen gick det åtta får (lammen och några till). Nästan rätt; de skulle vara nio. Att en är försvunnen är illavarslande - ett får lämnar inte gärna flocken. Gick ut och kollade i boxen i ladugården. Nio. De borde vara fjorton... och dörrarna var stängda. Suck! Fårskrällena har hoppat ut genom fönstergluggarna - jag har inte satt i fönstren ännu. Fönstren sitter i alla fall 1,20 högt så det trodde jag var riskfritt.
Det var alltså fem som skulle vara inne i boxen och en som borde vara ute hos lammen som var...? Försvunna. Dem hittade jag betandes bredvid hundgården. Ingen ska kunna säga att mina får har blivit illa behandlade av hundar när de ställer sig utanför hundgården och betar. Tog in dem, sorterade ut den som bor hos lammen och tog ut henne igen. Nu har jag satt för en bräda vid fönstren, hoppas den hindrar deras framfart. Tackorna ska vara i god fysisk form innan betäckning, men de behöver kanske inte vara elitgymnaster?

När jag lagat mat kom jag på att jag skulle ta ett glas vin till maten. Öppnade en ny bag-in-box och... det fanns ingen kran på påsen?! Jag har öppnat några bag-in-box i mina dagar och aldrig varit med om att inte hitta någon kran. Öppnade kartongen, drog ur påsen och konstaterade att den var felvänd - kranen satt på den "gavel" där det inte fanns någon perforering i kartongen. Vände på påsen, stoppade tillbaka den och lagade kartongen med en bondes bästa vän, silvertejp. Riktigt snyggt blev det.

Sedan har det inte hänt så mycket mer i kväll, men som sagt; jag har inte så stora krav på underhållning.

1 kommentar:

Anonym sa...

Asgarv!!! Hör nog till samma sort ;-) Kan se dig stå å leta efter kranen ..........
Man e lätt road på landet ;-)
Om du skulle få för dig att läsa sånna där små krummellidutter som står på papper så kan jag varmt rekommendera först Exodus och sedan Zenit av Julie Bertagna (den sista finns bara på eng). Så vet man sen vad som händer efter alla översvämningar. Och hur det gick sen. Väntar på att / om det kommer ut en tredje bok .............. vill ju veta hur det gick sen ju
;-)
Ha en fin helg,
Kitty