söndag, februari 10, 2008

söndagsträning

Jobbig träning idag. Jag satte upp en korridor, tre meter bred, som vi skulle fråndriva i och när fåren var längst bort kalla in hunden och göra ett hämt. Det var väl tvåhundra - tvåhundrafemtio meter kanske. Det kan väl inte vara så svårt, tänkte jag och lade korridoren till vänster om fårens stig som de naturligtvis föredrar och efter drygt halva sträckan skulle de passera fårens lilla hus, så där kunde det bli lite drag.
Vad jag inte alls hade räknat med var att avståndet som sådant skulle vara det svåraste hindret för alla hundar ;-) Någonstans i närheten av fårens hus kom hundarna till en kritisk punkt där det blev jättejobbigt att fortsätta och där de gärna vände får.
Maj och Rex hade en mycket tydlig sådan gräns. Rex försökte verkligen men han kunde inte förmå sig till att lyda utan vände fåren istället.
Christine och Fox hade en liknande punkt men Fox försökte inte ens, utan vände helt sonika fåren och blev mycket förvånad när det gick upp för honom att matte inte var så imponerad.
Lilla Lexa gjorde samma övning men med Heléne mellan henne och fåren och hon gjorde ett kalasfint hämt. Hon ligger på för hårt i framdrivningen men utgången och upptaget var felfria :-) Dessutom kunde hon fösa OCH ta styrning - samtidigt! Suveränt bra jobbat av en hund som för bara några veckor sedan följde efter får utan att styra alls. Problemet med hennes högerflanker kommer snart att vara ett minne blott - visst snipar hon fortfarande in ibland men det går absolut åt rätt håll.
Tea och Ewa var utställare åt oss andra men körde förstås också övningen; Tea föser rakt och hon påverkar inte djuren så mycket så det blir sällan krokigt för henne. Hon hade också en jobbig gräns som var svår att ta sig förbi. De tränade delning på slutet och Tea gillar inte att komma in, men det är på väg.
Zeke reagerade annorlunda på avståndsgränsen. Han vände inte fåren en enda gång :-) men han började fuska med flankerna och hamnade i en fråndrivningsbubbla där han varken flankade eller stannade :o) Hämten var helt ok idag. Första framdrivningen var bra, andra tog han sig lite friheter men upptäckte direkt att jag var på väg framåt och ångrade sig brutalt ;-) Han kan verkligen spela över, den hunden.
På slutet (smart, matte, smart!) fick jag för mig att vi skulle dela upp fåren i tre grupper och köra lookback där han inte skulle hämta den grupp han såg utan den som stod längre bort. Stackars Lillehund hade blyben och för att riktigt röra till det kom Bud farande som en projektil på min första lookbackvissla ;-) Nåja, vi fick till det till slut, med lite hjälp av Ewa och Tea som höll en av grupperna åt oss.

Igår tränade Doodles här igen. Husse hade anammat betoningen på Framåtkommandot och nu lägger vi fokus på att Doodles verkligen har rätt attityd innan vi börjar träna. När hjärnan är med går hon kalasfint, men hon är alldeles för ivrig i början.

Ikväll är det I en annan del av Köping igen :-)

Ni har väl inte missat Fåret Shaun som går på teve, vardagmorgnar och fredagkvällar. Fullständigt ljuvligt!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för en superbra träningsdag.Tänk vad konstigt att den där gränsen skulle vara så svår.Nyttig erfarenhet för både förare och hundar.Kolla in bilderna på Helenès blogg!Dom har det inte lätt våra fyrbenta vänner. Ewa o Tea

Ewa sa...

har just fått mig ett gott skratt åt Helénes bilder från idag. Ni hittar dem på www.elgemyr.se, kolla bloggen

Anonym sa...

Hej den där lille fåret Shaun
skulle man behöva ha ibland.
Jag tror att Håkan har spelat in alla avsnitten.
Den är fint gjord
ja jag fick också ett gott skratt
när jag läste om söndagens träning. på Helenes blogg.