måndag, januari 28, 2008

träning

Jaha, söndag och dags för lite träning igen. Den här gången fick kameran komma längre än till ryggsäcken också...
Först Tea som har en märklig teknik när hon ska lägga sig ;-)

Sedan en Tea med lite mer jävlar anamma (men tackan ser inte så imponerad ut)
och så en Tea som flankar
Sedan en Lexa som föser som hon aldrig gjort annat

Fin känsla har hon...


och publiken är mållös av beundran ;-) Nåja, Bud är förstås inte så imponerad utan är helt övertygad om att han skulle behöva vara lös och reda upp vissa saker. Han var lös i början av träningen och det finns en orsak att han är kopplad här... För övrigt ser han ut som en fet julgris på den här bilden; jag lovar att det inte stämmer med verkligheten.

Majsan och Rex gick riktigt fint men de behöver verkligen ta en ny runda med stoppen. För övrigt är Rex som en helt ny hund, den Rex som rusade in och gjorde fula inrusningar med tänderna redo är som bortblåst och kvar är en hund med djurkänsla och fin styrning. Det är så kul att se den utvecklingen, han är ju ingen ungdom. Inte hans matte heller ;-)
Ewa och Tea tuffade också på bra. Jag ställde ut åt dem och noterade att Tea är på tok för tight i utgångarna och framförallt att hon har fel inställning. Sedan putsade Ewa till det och det såg mycket bättre ut. Vi testade att låta Zeke dela och Tea fick hålla en av grupperna, så fort hon "fått tag" i sin grupp höll hon den fint trots att vi var uppkäftigt nära med Zekes grupp. Kanske blir det lättare att få in henne i luckan om hon får träna på att hålla djur lite?
Lexa går från klarhet till klarhet. Igår fick hon testa att dela och det gick jättebra. Hon har så mycket fokus framåt så det var inte alls konstigt för henne, hon såg ut att tycka att det var kul. Mina får är optimala fösningsfår för henne, de rinner undan fint och tar styrning ögonabums och de stannar när hon stannar. Perfekt! Mycket väluppfostrade ;-)
Min och Zekes träning hade två mål. 1) pricka grindar (koncentrera dig, människa!) och 2) se till att han lyssnar från början - börja med ett hämt och se till att han lyssnar. Det gick fint! Han utmanade ödet och låg på för hårt i första framdrivningen och sedan var han mycket följsam. Vi får putsa till det - ska inte vara några problem. De där rackarns linjena var också bättre men jag har verkligen svårt att se. Ska nog testa Ninas tips med koner/märken på linjen. Nu upptäcker jag vid grinden att jag är en meter fel...
Jag tyckte Lillehund skötte sig bra. När vi skulle dela av fåren till Ewa och Tea omvandlades han till Delnings-Demonen och då går han ur hand, framförallt när jag förutom mig själv, fåren och hunden , skulle ha koll på var Ewa och Tea var så att de kunde komma in i den eventuella luckan. Han gör inga dumheter men han blir ivrig och på och tycker att vallningslivet är toppen. Heléne var alldeles lyrisk över hans uppvisning men jag vill inte ha honom sådan. Demoner har jag haft nog av, min idealbild innehåller inte den där intensiteten. Men visst är det kul att den finns där. Han är ganska lätt att plocka ner ;-) Vi fick avsluta med att köra ett pass där jag inte fick höja rösten och jag lyckades nästan ;-) han tar det bättre, jag vet, men det är lättare sagt än gjort. Han fick singla och sedan försökte vi styra den tackan genom grinden och det var svårt :o) Han håller dem gärna men att styra var något helt annat. Lyckades till slut! :-) Det hade vi nog nytta av idag när en dräktig tacka var på fel sida tråden och vi fick ta in henne över gården istället för den väg hon gått ut. Det var inte lätt och det var Demon-Zeke då också men han gjorde det riktigt bra.
Ikväll har vi mockat och halmat åt tjurarna och Lillehund börjar fatta nu. Jag blir störd av att han har så stort tålamod men det var en tjur som morskade upp sig och då fattade Zeke humör. Där klapprade det framför näsan ;-)




2 kommentarer:

Anonym sa...

Lite roligt med Ninas tips. Jag och Ewa diskuterade pricis samma idé på vägen hem. I dag blir det nog lite mera boxarbete för oss.
Få se om hon lärt sig något av förra vändan vi jobbade där.
Hälsa Demon-Zeke att han var toppen!!! Mera sån´t ;) hi,hi,hi
Heléne

Anonym sa...

Teas läggteknik är nog något slags kelpiespecial, så där gör Tassa ibland också, när hon inte tycker att hon ska lägga sig. Det måste ju vara jättebra att träna tillsammans och få och ge både kritik och uppmuntran. Ni är ju jätteduktiga och verkar göra framsteg hela tiden. Om bara snön ville hålla sig borta, det är för sent med snö nu./Mona